Wil je ook met Fares in gesprek over integratie? Kom 14 mei naar de bijeenkomst On Our Way Home!

Wie ben je en wat doe je?
Hi, ik ben Fares en ik organiseer bijeenkomsten en trainingen die gericht zijn op de toekomst van statushouders in Nederland. Dit doe ik bij Refugee Company, een bedrijf dat voor en door vluchtelingen en statushouders wordt gerund en integratie wil bevorderen. In het proces waarbij statushouders Nederland tot hun thuis kunnen maken is praktische kennis belangrijk. Zo organiseren wij het Connection café, waar we over verschillende thema’s informatie met elkaar delen over het Nederlandse zorgsysteem, over administratieve zaken als belasting en over het volgen van een studie. Dit zijn belangrijke ingrediënten voor integratie, maar een minstens zo belangrijk ingrediënt is de rol van locals in het proces. Integratie kan namelijk alleen slagen als er een synergie is tussen locals en statushouders. Van beide kanten moet er energie worden gestoken in het doorbreken van stereotypes en het begrijpen van elkaars verschillende geschiedenis en cultuur. Hiervoor organiseer ik bij Refugee Company laagdrempelige ontmoetingen en een workshop waarbij locals en statushouders uitgedaagd worden om zicht bewust te worden van stereotypes en vooroordelen.

Wat inspireert je om dit te doen?
Mijn eigen geschiedenis en ervaringen motiveren mij in het werk wat ik nu doe. Mijn roots liggen in Palestina, maar ik ben geboren en opgegroeid in Abu Dhabi. Op mijn 18e ging ik naar Syrië om aan de universiteit te studeren en tijdens deze periode was ik ook onderdeel van de NGO Syria Trust waar ik trainingen in publiek spreken en presentatie skills gaf. In het laatste jaar van mijn studie brak de oorlog in Syrië uit en moest ik terug naar Abu Dhabi. Met mijn Syrische-Palestijnse paspoort heb je in Abu Dhabi weinig rechten en was het lastig om te wonen, werken of reizen. Ik besloot de oorlog en discriminatie te ontvluchten en naar Europa te gaan. Daar wilde ik graag mijn persoonlijke ervaring als vluchteling combineren met de ervaringen die ik bij het Syria Trust had opgedaan als training specialist en community builder. In mijn zoektocht naar een baan kwam ik bij Refugee Company terecht. De oprichter is Fleur Bakker en haar visie sprak mij meteen aan. Zij definieert mensen die gevlucht zijn niet enkel door hun vluchten, maar kijkt verder dan dat. Dat is iets waar ik zelf ook erg achter sta: Er is iets slechts gebeurd met het land waarin we woonden, maar we zijn nog steeds gewone mensen met onze eigen dromen en talenten. Ik wil dit bewustzijn graag verspreiden en bijdragen aan het verwerkelijken van die dromen en talenten.

Hoe ben jij betrokken geraakt bij het programma On Our Way Home van de Zwijger?
Toen ik in Nederland kwam wilde ik graag in Amsterdam wonen. Ik heb ervoor gekozen om voor het samenwoonproject Riekerhaven te solliciteren, want dit gaf me de mogelijkheid om in Amsterdam te wonen en met locals van mijn eigen leeftijd in contact te komen. Ik denk dat het voor veel bewoners belangrijk is dat ze op een goede manier voorbereid worden op het leven in een samenwoonproject als Riekerhaven. Daarom ben ik uitgenodigd om over mijn ervaringen in dit samenwoonproject te vertellen. Daarnaast zal ik ook mijn visie op integratie op interactieve manier met de zaal delen door middel van een workshop.

Wat ga je voor workshop doen tijdens het programma?
Bij Refugee Company geef ik een Unconscious Bias & Diversity training samen met een collega, die ongeveer tweeënhalf uur duurt. Tijdens de avond 14 mei zal ik een klein onderdeel van deze training met iedereen delen. We gaan de onbewuste vooroordelen die er vanuit locals en vluchtelingen bestaan testen en bespreken. Aan het einde hoop ik dat iedereen iets van bewustzijn heeft gekregen en in de toekomst zich zelfverzekerd voelt om een gesprek te beginnen met de ander!

 

Samengesteld door
Annebel Dommer
Programmamaker De Ruimtelijke Stad
Dit artikel gaat over