We zitten middenin een wooncrisis die vooral jonge mensen treft. De overheid heeft de regie losgelaten, maar de markt lost de woningnood niet op. Dus hoe kun je nu nog betaalbaar wonen in Nederland? En hoe komen we aan 1 miljoen nieuwe woonplekken voor 2030? Wordt het bouwen, bouwen, bouwen, voor iedereen een doosje van beton of kan de woningnood ook creatiever en duurzamer worden opgelost? Tegenlicht doorkruist Nederland op zoek naar inspirerende oplossingen voor het wonen van de toekomst en presenteert zowel online als op TV een optimistische voorhoede van woonpioniers. Wat kunnen we van ze leren?

Oproep: meld je aan als Woonpionier

VPRO Tegenlicht vat in 2021 het woningtekort bij de horens en zoekt woonpioniers die versneld de wooncrisis uit willen. Wie draagt bij aan het creëren of bouwen van 1 miljoen betaalbare woonplekken? Wie lobbyt zich een ongeluk voor lagere huren of een brede volkshuisvesting? Ben of ken jij zo’n woonpionier? Meld je dan vóór 14 april aan!

Op woensdag 12 mei (20:30u) kiest een vakjury uit de inzendingen de Tegenlicht pionier van 2021 tijdens een feestelijke finale in Pakhuis de Zwijger

Wat gaan we doen?

Geheel in ‘Tegenlicht Meet Up’ stijl starten we de avond met de filmmaker aan tafel. Wat bewoog haar tot het maken van deze film? Zit de oplossing voor de woningnood in de ‘buiten de box’ ideeën van deze pioniers? Wat viel op tijdens het maken van de film en voor welk alternatief zou ze zelf voor kiezen als zij nu een starter op de woningmarkt was geweest? Met:

  • Bregtje van der Haak is documentairemaker, journalist en eindredacteur bij de VPRO. Sinds 1998 regisseert zij documentaires en transmedia producties over de veranderende wereld, met een bijzondere interesse voor globalisering, verstedelijking en technologische cultuur. Voor VPRO Tegenlicht maakte ze eerder ‘Saoedische oplossingen’, ‘De Techmens’, en ‘Hoe echt is echt?’.

Daarna kruipen we in de huid van een woningzoekende jongere/starter in Amsterdam: wat voor afwegingen, uitdagingen en mogelijkheden kom je tegen als je een alternatieve woonvorm overweegt of probeert op te zetten? Met:

  • Boudewijn Richel is managing directeur van de G10 van economie & filosofie, de Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen, en ideeënontwikkelaar van ‘De Houten Stad’. De Houten Stad is een wooncoöperatie die 100 houten huizen gaat bouwen aan de rand van Amsterdam. De huizen worden duurzaam, stijlvol en betaalbaar en Boudewijn zal er zelf ook zijn intrek in nemen.
  • Dieuwke Papma is initiatiefnemer van de Torteltuin, een Amsterdamse vriendenclub die uit is gegroeid tot een wooncoöperatie in de startblokken. De coöperatie is georganiseerd is volgens de principes van de permacultuur, met als centrale peilers ‘duurzaam, sociaal, en betaalbaar’. Dieuwke maakt zelf onderdeel uit van de media-tak van de organisatie.
  • Robert-Jan Looysen is klusflatbewoner van het eerste uur & voormalig bestuurslid van VvO Klussen op de Klarenstraat & VvE U.J. Klarenstraat in Amsterdam-Slotervaart. Na de vorige crisis werd -in opdracht van 30 particuliere kopers als Robert-Jan – een portiekflat aan de Klarenstraat getransformeerd tot een eigentijds appartementencomplex. De bewoners hebben door middel van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap de verbouwing van het casco aangestuurd.

Tot slot reflecteren we op de toekomst van alternatief wonen. Welke stappen moeten/kunnen genomen worden om deze beweging verder te versterken, versnellen en (makkelijker) mogelijk te maken? Met:

  • Aart Cooiman is Sr. Sector specialist Bouw, Vastgoed en Woningcorporaties bij Rabobank. Hij adviseert en ondersteunt op het gebied van grond-, project-, bouw- en beleggingsfinancieringen van te verhuren en te verkopen vastgoed. Daarnaast is hij als sectorspecialist woningcorporaties betrokken bij ontwikkelingen rond wonen. Denk aan nieuwe woonvormen tussen huur en koop, coöperatieve initiatieven, het commercieel zorgvastgoed eerste lijn.
  • Peter Heuvelink is directeur van AM Noordwest. Eerder werkte hij al bij AM als ontwikkelingsmanager in grote gebiedsontwikkelingen in de Metropool Regio Amsterdam. Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM werkt -in samenwerking met overheden, vastgoedbeleggers, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties en consumenten- aan woon-, werk-, winkel- en recreatiegebieden.

De Tegenlicht uitzending ‘Wonen buiten de box‘ wordt op NPO2 uitgezonden op zondag 21 maart om 22:05u.

Dit programma is ontwikkeld door
Charley Fiedeldij Dop
In samenwerking met
Arnout Arens
Regisseur & researcher VPRO Tegenlicht
William de Bruijn
Senior researcher, VPRO Tegenlicht
Yadira de Jong
Stagiair Tegenlicht Meet-Up’s en Climate Citizens' Assemblies
Mediapartner
ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.