Bomen, beestjes en beekjes, veel stadsbewoners worden blij van meer natuur in de stad. Soms staan we er niet bij stil dat we behalve blijer, ook gezonder worden van groen om ons heen. Zo zijn de sterftecijfers in groenere wijken lager en hebben mensen die in een groene omgeving woning minder last van angststoornissen en depressie. Hoe maakt een groene omgeving ons gezonder? Kan meer groen in de stad ons helpen om de corona-crisis gezonder door te komen? En hoe kunnen we onze steden voorzien van een gezonde portie vitamine G?

Waar gaan we het over hebben?

Wereldwijd ruilen steeds meer mensen het platteland in voor een leven in de stad. Van groen naar steen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een groene woonomgeving ons gezonder maakt. Als we wonen tussen het groen, voelen we ons vitaler en gaan minder vaak naar de huisarts met klachten van diabetes, depressie of hartproblemen. Een goede groene infrastructuur biedt stedelingen de mogelijkheid om die dagelijkse behoefte Vitamine G binnen te krijgen. Dit geldt zeker ook voor kwetsbare groepen in de samenleving. Deze groepen wonen nu vaak in een omgeving met weinig kwalitatief groen. Tegelijkertijd hebben ze minder vaak mogelijkheden om het groen buiten de stad op te zoeken. Ook bij ontwikkelaars, architecten en investeerders staat het belang van groen voor de gezondheid steeds hoger op de agenda. Met duurzame investeringen en projecten waarin gezondheid een steeds grotere rol krijgt, wordt er gewerkt aan meer Vitamine G voor de stad.

Wie zijn onze gasten

Mark Mieras is wetenschapsjournalist en natuurkundige. Hij is gefascineerd geraakt over de relatie tussen natuur en gezondheid. Voor het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) heeft hij zich verdiept op de effecten van de natuur op de hersenen.

Marthe Derkzen is postdoctoraal onderzoeker op het gebied van gezondheid en samenleving bij Universiteit van Wageningen (WUR). Binnen het onderzoeksproject PARTIGAN onderzoekt ze hoe het leven in een groene omgeving en een goede aansluiting op groene infrastructuur bij kan dragen aan de gezondheid van kwetsbare groepen.

Jolanda Maas onderzoekt al sinds 2005 het belang van natuur op de gezondheid van mensen. Met een aantal collega’s bracht zij het onderzoek ‘ Vitamine G – effecten van een groene omgeving op gezondheid, welzijn en sociale veiligheid’ uit. Dit was het begin van een lange loopbaan binnen dit onderwerp. Zo houdt ze zich bezig met groene schoolpleinen, groen in ziekenhuizen en green mental health.

Ioana Biris is mede-eigenaar vanen initiatiefnemer voor de Urban Nature kaart van Amsterdam. Dit is een kaart met daarop alle groene (bosjes, parken, veldjes etc.) en blauwe (plassen, sloten en grachten etc.) plekken in Amsterdam. Ook heeft ze vanuit Nature Desks de Outdoor Office day georganiseerd: Outdoor Office Day by Nature Desks – filmpje door De Duurzame Week

Eric Frijters is mede-oprichter en directeur bij FABRICations. Hij houdt zich bezig met het ontwerpen van veerkrachtige en duurzame en gezonde steden. Hij ontwikkelde onder andere De Groene Toren dat zal dienen als het middelpunt van het Bajeskwartier.

Floris van der Zee is architect en stedenbouwkundige en partner bij BURA urbanism. Hij houdt zich bezig met het ontwerpen van duurzame stedelijke omgevingen. Groen en gezondheid spelen hierin een belangrijke rol. Floris werkt onder andere aan de transformatie van bedrijventerrein Schieoevers Noord in Delft en de herontwikkeling van het voormalige Hembrugterrein in Zaandam.

Nils Bonder werkt als manager Healthy Urban Living bij AM Vastgoed. Als ontwikkelaar is hij bezig met het verwezenlijken van een groene omgeving binnen de bebouwde omgeving.

Urban Nature kaart

ProgrammareeksGreening the City

De komende 10 jaar groeit de metropoolregio Amsterdam harder dan ooit. Groen en blauw, oftewel natuurlijk kapitaal, is van cruciaal belang voor de leefbaarheid van de alsmaar verdichtende stad. Zo draagt het bij aan een gezonde, aantrekkelijke leefomgeving en heeft het voordelen voor bewoners, bedrijven én de natuur in de stad. Toch zien we groen vaker als bijzaak dan hoofdzaak. Met wereldwijd een dramatisch verlies aan biodiversiteit, toenemende droogte en extreme regenbuien, is ons ecosysteem uit balans. Welke maatschappelijke voordelen kan stad en regio halen uit groen en water? En wat is de invloed van groen en water op de verkoeling van de stad, op de gezondheid, op de luchtkwaliteit, op de koolstofvaststelling of biomassaproductie alsook het effect op huizenprijzen? Kortom, hoe bouwen we aan een duurzame stad van de toekomst?