Sinds de Woningwet van 2015 mogen corporaties alleen nog lage inkomens huisvesten. In buurten met veel corporatiebezit kunnen daardoor concentraties van armoede ontstaan. Het versterken van de kwaliteit van wonen en leven in deze buurten is een gezamenlijke opgave van corporaties, gemeente en andere organisaties in de buurt. Hoe richten we die samenwerking in? Hierover gaan we vanavond in gesprek aan de hand van de verhalen uit twee Amsterdamse buurten: de Banne in Noord en de Dapperbuurt in Oost. Welke lessen trekken we uit deze buurten?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Wat gaan we vanavond doen?

Vanavond gaan we aan de hand van casuïstiek in gesprek over de knoppen waaraan we kunnen draaien om buurten te versterken. We duiken vooral in de samenwerking. In opmaat naar de gemeenteraadsverkiezingen gaan de Amsterdamse woningcorporaties in gesprek met Amsterdammers en woonexperts in de reeks ‘Wonen voor iedereen’ . Wat moet er in het nieuwe collegeakkoord komen? En wat geven we de nieuwe minister van wonen mee als die er komt?

De Banne Noord – De Parlevinker, Hart voor Banne
De Banne Noord is een wijk waar veel staat te gebeuren. Rochdale werkt samen met de Gemeente Amsterdam, Stichting Buurtcentra & Stichting Arrahma (moskee) aan een nieuw toekomstplan voor de buurt: Hart voor Banne. Centraal staat een nieuw kloppend hart in de wijk, de Parlevinker, aan een plein waar ook andere voorzieningen aan grenzen. Een plek voor ontmoeting, gezelligheid, kunst en cultuur. Het huidige woningbouwcomplex de Fokkemast wordt gesloopt en vervangen voor nieuwbouw. Belangrijk voor de huidige bewoners is dat er eerst een nieuwbouw complex voor senioren wordt gerealiseerd voordat het huidige complex gesloopt wordt. Hoe ziet deze samenwerking eruit? Hoe is het plan tot stand gekomen? Welke lessen kunnen we trekken uit De Banne Noord?

Het versterken van de buurteconomie in De Dapperbuurt
In de Dapperbuurt hebben Ymere, de Key en de gemeente de samenwerking opgezocht om het winkelgebied en de buurt te versterken. Gezamenlijk bezitten zij meer dan 50% van de winkelpanden. In 2019 zijn zij voor in ieder geval 5 jaar de samenwerking aangegaan – met elkaar én met ondernemers en bewoners – in het programma ‘Dapper, durven, doen’. Hoe ziet deze samenwerking eruit? Hoe is de buurt de afgelopen jaren veranderd? Wat zijn de plannen voor de toekomst? En welke lessen kunnen we trekken uit de Dapperbuurt voor het versterken van de buurteconomie?

Het programma duurt van 20-21u. Om 21u nemen we afscheid van de online kijkers. Tijdens dit eerste uur is interactie via Mentimeter mogelijk. Wil je meepraten en met de sprekers in gesprek? Kom dan fysiek naar dit programma. Het nagesprek is van 21:00 – 21:30u, fysiek in de zaal.

Dit programma is ontwikkeld door
Joline Rodermans
Moderator
Tobias van Oosten
Stagiair Sociale Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Natasja van den Berg
Moderator
Mediapartners
ProgrammareeksWonen voor iedereen

Hoe ziet de toekomst van sociale huur eruit? Een reeks gesprekken in opmaat naar de gemeenteraadsverkiezingen.