Aan het begin van de coronacrisis werden mensen in vitale sectoren als de zorg en het onderwijs uitgeroepen tot helden. Maar veel verder dan applaus blijkt het halverwege de crisis al niet te kunnen gaan. Van structurele salarisverhogingen kan geen sprake zijn, we staan immers aan het begin van een economische crisis. Met een Prinsjesdag vol bezuinigingen in het vooruitzicht, bracht VPRO Tegenlicht verschillende professionals met een vitaal beroep samen tijdens een burgertop. Wat voor keuzes zouden zij maken voor politiek en beleid, om tot oplossingen te komen voor hun dagelijkse praktijk? We gaan in gesprek met de regisseur, deelnemers van deze burgerraad en het publiek over een alternatieve blik op onze samenleving.

Wat gaan we doen?

We openen de avond met regisseur Britta Hosman, die deze zomer met verschillende professionals uit de zorg, veiligheid, het onderwijs en meer tijdens de Top aanwezig was.

Vervolgens gaan we in gesprek met een aantal participanten van deze burgerraad, waaronder:

  • Lucelle Deneer is docent maatschappijleer op de middelbare school het Christelijk College Groevenbeek in Ermelo, en is tot ‘Leraar van het jaar 2018-2019‘ verkozen.
  • Kim Marquart is verpleegkundige en was net begonnen met een nieuwe baan toen de coronacrisis uitbrak. Ze keerde terug naar haar oude plek: de IC van het OLVG. Als hobby-fotograaf legde ze de afgelopen periode vast in een fotoreportage.

Ook onderzoeken we de mogelijkheden van een burgertop, juist in deze tijd. Hiervoor gaan we onder andere in gesprek met:

  • Eva Rovers is cultuurhistoricus en auteur. De laatste jaren schrijft zij hoofdzakelijk over manieren waarop gewone mensen uitzonderlijke maatschappelijke veranderingen kunnen bewerkstelligen. Zij ziet hiervoor een belangrijke rol weggelegd voor burgerberaden (ook wel burgerpanels of citizens’ assemblies genoemd).
  • Dilara Bilgiç heeft net haar gymnasiumdiploma behaald. Als Koerdisch-Turkse Nederlander en ex-vluchteling is zij in aanraking gekomen met verschillende vormen van democratie. Ze publiceerde onlangs het boek De Black Box Democratie: een alternatief, zelflerend politiek systeem, waarin politici geen winnaars of verliezers meer zijn, burgers directe inspraak hebben, wetenschap een plek heeft en tegengestelde opvattingen worden geïntegreerd.

Over de aflevering

Wat zou er gebeuren als de tijdens de coronacrisis door de overheid benoemde cruciale beroepen zoals de verpleegkundigen, vuilnismedewerkers en docenten het voor het zeggen hadden?

VPRO Tegenlicht organiseerde deze zomer de Top der Onmisbaren 2020: een ware burgerraad, gevormd door de mensen die tijdens corona zo onmisbaar zijn gebleken. Hoe ziet onze samenleving er op politiek niveau uit als zíj het beleid mogen bepalen?

De gracieuze, luxe omgeving waar de groten der aarden doorgaans het beleid bepalen, werd deze zomer het toneel van een Top dat juist aan díe onmisbaren een stem geeft.

De Tegenlicht documentaire “Top der Onmisbaren 2020” wordt uitgezonden op zo 13 sept, 22.05 uur op NPO2.

Dit programma is ontwikkeld door
Charley Fiedeldij Dop
Mediapartner
ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.