Een deel van alle afgedankte producten dat wordt gered van de afvalberg en vuilverbranding wordt gerecycled. Bij recycling worden producten uit elkaar gehaald, materialen worden gesorteerd en verwerkt tot andere producten. Bij dit proces wordt veel energie gebruikt. Kan dat niet slimmer en efficiënter? Producten, bestaande uit verschillende onderdelen en materialen, bezitten namelijk al veel waarde. Dit kan functionele of emotionele waarde zijn. Deze waarden gaan verloren bij recycling. De Hogeschool van Amsterdam onderzocht nieuwe ontwerp-, productie- en business model strategieën om gebruik te maken van bestaande waarde van afgedankte producten. Repurpose, in plaats van recycling. In het onderzoeksproject Repurpose Driven Design and Manufacturing is aan de hand van een groot aantal voorbeeldprojecten onderzocht wat de mogelijkheden en uitdagingen zijn.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Repurpose Driven Design & Manufacturing

Nieuwe producten maken van afgedankte materialen brengt veel uitdagingen met zich mee. In dit programma gaan ontwerpers, ondernemers en wetenschappers in gesprek slimme methoden en manieren om deze uitdagingen tot succes te maken. De studenten en betrokken bedrijven presenteren deze avond hun ontwikkelde ontwerpen, ook komen veel inspirerende nationale en internationale voorbeelden voorbij.

 

Repurpose from HvA – Faculteit Techniek on Vimeo.

Sinds 2007 is Dr. Ir. Inge Oskam als lector Circulair Ontwerpen & Ondernemen verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam. Inge is gespecialiseerd in praktijkgericht onderzoek op het raakvlak van design, technologie en business, en richt zich daarbij op de transitie naar een circulaire stad. Zij geeft leiding aan onderzoek naar de mogelijkheden voor hergebruik van restmaterialen in circulaire producten en systeeminnovaties voor het sluiten van stedelijke materiaalkringlopen.

Mark Lepelaar werkt aan het onderzoeken en ontwikkelen van technisch innovatieve producten op het snijvlak van duurzaamheid en markt. Hij richt zich op biobased en circulaire hoogwaardige materialen en productietechnieken. Sinds 2014 werkt hij tevens als onderzoeker op biobased plastics en hergebruik van textiele reststromen aan de Hogeschool van Amsterdam.

Jan Willem ter Steege is architect en medeoprichter van Popma ter Steege Architecten (PTSA). PTSA ontwerpt gebouwen en strategieën waarin repurpose een centrale rol speelt. In 2021 won PTSA een Dutch Design Award met het Circulair Warenhuis. Een project waarbij de afvalstromen van een kringloopwinkel als grondstof zijn benut voor nieuwe producten.

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Jeroen Junte
Author, moderator and journalist