Movies that Matter organiseert samen met Pakhuis de Zwijger vier gratis vertoningen van spraakmakende films uit de festivalselectie van Movies that Matter Festival 2020. Daarbij presenteren we bij elke film een live verdiepingsprogramma waarbij de filmmakers en aansprekende gasten aanwezig zijn. Zo bieden we deze films en de makers een online podium om in gesprek te gaan met hun publiek, nadat het festival door de coronacrisis is geannuleerd. Op deze pagina kun je van 10 t/m 14 Mei ‘Little Germans’ bekijken en alvast je online plekje reserveren voor het nagesprek tijdens de LIVECAST op 12 Mei. Na je reservering krijg je de juiste instructies hoe je deze LIVECAST bij kunt wonen en zelfs via ZOOM mee kunt praten!

Het nagesprek is in het Engels, de film is Engels ondertiteld.

Op 12 mei gaat moderator Bahram Sadeghi in gesprek met regisseur Mohammad Farokhmanesh, hoofdredacteur Wiebke Pittlik (Duitslandweb, Duitsland Instituut Amsterdam) en journaliste Nikki Sterkenburg (expert op het gebied van rechtsextremisme in Nederland) en het publiek. Samen praten ze over het DNA van conservatisme, vreemdelingenhaat en rechtsextremisme in Duitsland en Europa. Zit dit gedachtengoed in de vezels van de Duitse en de gehele Europese samenleving? Waar vindt het zijn oorsprong? En zal het ooit verdwijnen?

Over Little Germans

Little Germans is een verhelderende en shockerende zoektocht naar de wortels van extreem gedachtegoed aan de hand van interviews met leden van rechtse bewegingen, afgewisseld met prachtige animatie over opgroeien als neonazi.

We ontmoeten leden van rechtse bewegingen als Pegida en de Identitairen, die op een open manier vertellen over hun motieven, ideeën en hun eigen – vaak zeer strikte – opvoeding. Velen zetten vraagtekens bij de dominante kijk op de geschiedenis, waarin Duitsers zich schuldig zouden moeten voelen over hun verleden.

Ze vinden dat ze niet de kans krijgen hun voorouders te eren of trots te zijn op een Duitsland dat ‘een exceptionele expressie is in de wereld’. In de opvoeding van hun eigen kinderen ligt de nadruk op ruggengraat en discipline, en op het corrigeren van decennia van vernietiging van alles wat er volgens hen goed is aan Duitsland: ‘Het moet opnieuw worden opgebouwd.’

Credits

  • regisseur: Frank Geiger, Mohammad Farokhmanesh
  • jaar: 2019
  • lengte: 87 minuten
  • taal: Engels ondertiteld

Over de sprekers

Mohammad Farokhmanesh
Mohammad Farokhmanesh is producer, filmregisseur en publicists. Als producent is hij mede-verantwoordelijk voor het totstandkomen van meer dan twintig speelfilms en documentaires die op nationale en internationale festivals te zien waren. Hij is medeoprichter en directeur van Brave New Work en Red Parrot Studios. Van zijn hand is onder andere de film Teheran Tabu die in 2017 op het Filmfestival van Cannes in 2017 in première ging.

Tijdens zijn filmstudie an de Hochschule für Bildende Künste Hamburg (1995-2001) nam Mohammad zijn eerste korte film op. In 2009 volgde zijn feature-filmdebuut met de documentaire Reich des Bösen, die meedong in de competitie van IDFA en waarvoor hij de Gerd-Ruge-Preis van de Filmstiftung NRW won. Zijn documentaire Kleine Germanen (Little Germans), die hij samen met Frank Geiger maakte, werd in 2019 geselecteerd voor de Deutschen Filmpreis.

Wiebke Pittlik
Wiebke Pittlik is hoofdredacteur van Duitslandweb en verantwoordelijk voor het online naslagwerk van het DIA. Ze studeerde dagbladjournalistiek aan de School voor Journalistiek in Utrecht en was eerder werkzaam als hoofdredacteur van Wereldjournalisten.nl en eindredacteur van Oneworld.nl. Ook werkte ze als redacteur binnenland en eindredacteur online bij het ANP en was verslaggever bij het Nieuwsblad van het Noorden. Voor Duitslandweb volgt ze de ontwikkelingen omtrent het rechts-extremisme in Duitsland op de voet.

Nikki Sterkenburg
Mijn brede basis werd gelegd tijdens mijn studies Nederlands en Islam in de Moderne Wereld aan de Universiteit van Amsterdam, en Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel promoveer ik aan de Universiteit Leiden op radicaal- en extreemrechts in Nederland.

In 2013 maakte ik de overstap naar Elsevier Weekblad. Daar werkte ik aan grotere onderzoeksverhalen, die vaak over radicalisering, extremisme en terrorisme gingen. In 2015 verscheen bij Querido ‘Ongeloofwaardig, hoe ik mezelf radicaliseerde en daarvan terugkwam’, over het levensverhaal van ex-jihadist Dennis Abdelkarim Honing.Voor een verhaal over de Nederlandse alt-rightbeweging (‘Dan ben ik maar een nazi,’ Elsevier Weekblad) won ik de Mercur voor ‘Tijdschriftreportage van het Jaar’. De jury kende de prijs toe vanwege ‘uitstekende desk- en fieldresearch’: ‘Het geeft een onthutsend beeld van een nieuw soort radicaal-rechts in Nederland.’In 2019 ben ik voor mezelf begonnen onder de noemer NSN Advies, Onderzoek en Journalistiek.
This event is developed by
The moderator of this event is
Bahram Sadeghi
Schrijver/ Moderator
Programme seriesMovies that Matter 2020

Movies that Matter organiseert samen met Pakhuis de Zwijger vertoningen van spraakmakende films uit de selectie van Movies that Matter. Daarbij presenteren we bij elke film een live verdiepingsprogramma met filmmakers en aansprekende gasten. Zo bieden we deze films een online podium en de makers de gelegenheid om in gesprek te gaan met hun publiek.