Op donderdag 25 maart 2021, Internationale Herdenkingsdag van de Slachtoffers van Slavernij en de trans-Atlantische Slavenhandel, wordt het Zwart Manifest officieel gelanceerd. Het Manifest is opgesteld om institutioneel anti-zwart racisme, dat voortvloeit uit het Nederlandse slavernijverleden, te bestrijden en Zwarte emancipatie te bevorderen. Het Zwart Manifest behandelt de twaalf voornaamste maatschappelijke domeinen waarbinnen dringend verandering moet komen. De eigenaar van het Zwart Manifest is de Zwarte gemeenschap in Nederland. Het Manifest streeft naar een radicale, concrete en consistente positieverbetering van de Zwarte gemeenschap en een toekomst zonder het systematisch uitsluiten, marginaliseren, criminaliseren en discrimineren van Zwarte mensen in Nederland. Het Zwart Manifest moet overheden, instellingen, bedrijven, politieke partijen, beleidsmakers en maatschappelijke organisaties tot actie bewegen. Tijdens de lancering zien, horen en spreken we verschillende betrokkenen, blikken wij vooruit naar de implementatie van het document en staan wij stil bij de mogelijke bijdrage die mensen kunnen leveren.

Het Zwart Manifest behandelt de twaalf voornaamste maatschappelijke domeinen waarbinnen dringend verandering moet komen. Elk gebied bevat doelen en concrete actiepunten voor de aanpak van racisme en andere vormen van discriminatie en ongelijkheid.

Het Zwart Manifest moet daarnaast overheden, instellingen, bedrijven, politieke partijen, beleidsmakers en maatschappelijke organisaties tot actie bewegen. Het blijft van kracht/geldig totdat het is ingebed in de politiek, in het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties en in de rest van onze samenleving.

Dit is het Zwart Manifest; een ‘levend document’ dat toekomstige generaties naar eigen inzicht mogen aanpassen, maar dat te allen tijde eigendom blijft van Zwarte gemeenschap in Nederland.

Over de sprekers

Naast docent Verpleegkunde aan het ROC Mondriaan, is Marian Markelo winti priesteres. Mevrouw Markelo zet zich actief in om haar kennis over winti te verspreiden. Ze geeft lezingen, lessen en organiseert feesten ter ere van verschillende winti’s. Ook speelt mevrouw Markelo een belangrijke rol bij de jaarlijkse herdenking van het Nederlandse slavernijverleden op 1 juli: Keti Koti.

Zaïre Krieger is afgestudeerd in Internationaal Recht, journalist bij onder andere Dipsaus, Oneworld, de VARAGids en VICE. Als spoken word artiest is ze te horen geweest in onder andere het Van Gogh Museum, tijdens TEDxAmsterdamWomen en is ze winnares van een Spoken Award 2019. Zaïre strijdt met woorden, kunst, essays en met beleidsanalyses voor een betere, inclusievere wereld.

Als jongerenvertegenwoordiger voor de Verenigde Naties namens Nederland sprak Jahkini Bisselink met een paar duizend jongeren over mensenrechten en veiligheid, om deze input vervolgens mee te nemen naar de VN in New York en Genève. Verder heeft Jahkini ook twee keer bij de G20 Youth Engagement Group gewerkt als jongerenambassadeur. Momenteel houdt ze zich, naast haar studie, bezig met jongerenparticipatie in de overheid en het bedrijfsleven.

Dr. Alana Helberg-Proctor is universitair docent aan Maastricht University, waar zij onderwijs geeft in de master Global Health. In haar onderzoek houdt ze zich bezig met vraagstukken rond diversiteit, etniciteit, en (on)gelijkheid in de zorg en medische wetenschap. Recent is aan Alana een Marie Curie Skłodowska beurs toegekend om vanuit KU Leuven onderzoek doen naar het gebruik van “ras” als categorie in medische diagnostische testen in verschillende Europese landen.Spoken word messenger Achi Chioma en perscussionist Egobudike Emechete doen je hart bonzen met prachtige Afrikaanse instrumentale klanken die je naar een wereld terugkijkend in jezelf brengen. Samen vormen ze CHIBUDIKE, wat betekent ‘Our Gods are strong and merciful and so are we’ en alles omvat wat zij ten gehore brengen.

Spoken word messenger Achi Chioma en perscussionist Egobudike Emechete doen je hart bonzen met prachtige Afrikaanse instrumentale klanken die je naar een wereld terugkijkend in jezelf brengen. Samen vormen ze CHIBUDIKE, wat betekent ‘Our Gods are strong and merciful and so are we’ en alles omvat wat zij ten gehore brengen.

Nawal Mustafa is momenteel promotieonderzoeker binnen het door het ERC gefinancierde Euromix-project van prof. Betty de Hart aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar promotieonderzoek richt zich op de historische regulering van interraciale intimiteit in het Verenigd Koninkrijk in 1950-1970. Nawal is maatschappelijk actief op gebied van antiracisme, islamofobie en feminisme. In die hoedanigheid is ze medeoprichter van S.P.E.A.K, een collectief tegen racisme, islamofobie en genderongelijkheid. Nawal is verder strategisch adviseur bij Bureau Clara Wichmann.

Zawdie Sandvliet is oprichter en docent van het vak Afro-Nederlandse studies. Afro-Nederlandse studies is een interdisciplinair vak dat zich richt op de geschiedenis en hedendaagse realiteiten van Afro-Nederlanders. Het vak wordt dit jaar op de Hogeschool van Amsterdam gegeven. Zawdie behaalde een Master in African-American Studies aan Boston University. Zijn motivatie om deze Master te volgen, was om een soortgelijke studie op te zetten voor de Nederlandse context. Naast zijn werk voor Afro-Nederlandse Studies is Zawdie docent maatschappijleer op het Ingenieur Lelylyceum in Amsterdam Zuidoost.

Als oprichter van Izi Solutions, staat Dionne Abdoelhafiezkhan bekend als een echte bruggenbouwer door haar eigenzinnige speelse manier mensen bij elkaar te brengen. Ze is geboren in Rotterdam en opgegroeid in Amsterdam. Het organiseren en bedenken van concepten die organisaties en mensen dichter tot elkaar brengt zit in haar bloed. Tijdens haar master bedrijfskunde heeft ze op 22-jarige leeftijd haar eigen organisatie (Hi5) opgericht, wat nu IZI Solutions is.

Mitchell Esajas studeerde bedrijfskunde en antropologie. Hij is voorzitter en medeoprichter New Urban Collective, een netwerk voor studenten en young professionals van diverse culturele achtergronden. Vanuit NUC is hij betrokken bij initiatieven die bijdragen aan de dekolonisering van het onderwijs, diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt en het opzetten van The Black Archives.

De avond wordt gemodereerd door Nicole Terborg; journalist, presentator en debatleider voor radio, televisie en op het podium. Ze leidt uiteenlopende bijeenkomsten: van debatten en congressen tot literaire festivals. Nicole heeft drie studies afgerond: een bachelor Journalistiek, een master Religie en Levensbeschouwing en een master Journalistiek.

Dit programma is ontwikkeld door
Mediapartners