Je zal maar minister van Financiën zijn en de grootste na-oorlogse crisis breekt uit in het laatste jaar van je ambtstermijn. Hoe te handelen? Wat is de impact van het openzetten van de geldkraan? En hoelang mag dat duren? Is het neoliberale marktdenken voorbij nu de overheid als enige de economie draaiend kan houden? VPRO Tegenlicht volgt Wopke Hoekstra tijdens de laatste maanden voor de verkiezingen en onderzoekt met hem de contouren van de post-pandemische maatschappij.

  • Britta Hosman is als regisseur werkzaam bij de VPRO en maakte onder andere ‘Het Duitsland van mijn moeder’ en ‘Broers & zussen’. Voor VPRO Tegenlicht maakte zij eerder o.a. Kijken naar de rijken, Top der onmisbaren en recentelijk Alleen verbonden.
  • Olaf Oudheusden is als researcher en regisseur werkzaam bij de VPRO. Voor Tegenlicht was hij eerder researcher van de aflevering Mensen, goden en technologie, en regisseerde hij De groene masterclass.
  • Dirk Bezemer is econoom en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij doet onderzoek naar de gevolgen van financiële structuren voor het functioneren van de economie. Daarnaast is hij lid van het Sustainable Finance Lab en schrijft hij een column in De Groene Amsterdammer. Afgelopen jaar bracht hij Een land van kleine buffers uit, in reactie op de impact van covid-19 op onze economie en samenleving. Bezemer stelt: er is genoeg geld, maar we gebruiken het verkeerd. Hoe kan het anders?
  • Sam de Muijnck is hoofdeconoom bij Our New Economy (www.ourneweconomy.nl) en voorzitter van de Future Generations Think Tank. Momenteel werkt hij met een brede maatschappelijke coalitie van werkgevers, werknemers, milieu en jongeren organisaties aan een eerlijke transitie agenda waarmee we Nederland op een sociale en groene manier uit de crisis zouden kunnen investeren. Daarnaast zet Sam zich in voor het hervormen van economie onderwijs en liep hij in 2019 stage bij de directie Algemene Financiële en Economische Politiek (AFEP) van het Ministerie van Financiën.
  • Antoinette van Lier is medeoprichter van Breathe en Home.Earth . Breathe is een ‘purpose-driven’ investeringsmaatschappij met een ultra-langetermijnvisie. Dit betekent dat investeren in een gezonde wereld met een gezond ecosysteem centraal staat. Het Europese vastgoedbedrijf Home.Earth heeft als missie om inclusieve, duurzame, en leefbare urbane gemeenschappen creëren. Ze zijn een pionier in de vastgoed sector en werken volgens een bewuste, verantwoordelijke en duurzame invulling van kapitalisme.

De Tegenlicht uitzending ‘Never waste a good crisis‘ wordt op NPO2 uitgezonden op zondag 28 maart om 22:05u.

Dit programma is ontwikkeld door
Charley Fiedeldij Dop
In samenwerking met
Yadira de Jong
Stagiair Tegenlicht Meet-Up’s en Climate Citizens' Assemblies
Mediapartner
ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.