Menstruatie: menig mens maakt het maandelijks mee. Maar wat weten we er eigenlijk over en wanneer is het tijd om aan de bel te trekken? Bloeden, emotionele schommelingen en kramp horen er allemaal bij, is wat ons van jongs af aan verteld wordt. Toch is de vraag over waar de (pijn)grens ligt belangrijk. Doordat we weinig praten over bovengenoemde ongemakken en er nog veel kennis mist, kunnen klachten lang onbehandeld blijven en achterliggende aandoeningen niet worden herkend. Niet voor niets duurt het gemiddeld ruim 10 jaar voordat endometriose, PCOS of PMDD bij mensen die menstrueren worden ontdekt. Dit alles terwijl de consequenties ervan niet mis zijn; (ondraaglijke) pijn, schijnbaar onverklaarbare klachten en regelmatig uitval of afwezigheid op werk, als ouder of in andere dagelijkse bezigheden. Hoe openen we het gesprek over hormonen, menstruatie, anticonceptie en hieraan gerelateerde klachten? En hoe zorgen we ervoor dat de zorg deze beter herkent en behandelt?

 

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

In aanloop naar het programma ging Rochelle Villani namens Pakhuis de Zwijger de straat op voor een nieuwe aflevering van Stem van de Stad.

Wat gaan we doen?

  • Tijdens dit programma hoor je fragmenten uit de podcast Geen kleine man van maker Sofie Peeters en AudioCollectief SCHIK.
  • We openen de avond dan ook met een bijdrage van Sofie Peeters.
  • Onder leiding van moderator Fatima Warsame, zet Xanne Visser van Women Inc. wat feiten en cijfers op een rijtje voor jullie; hoe staat het er eigenlijk voor wat hormoongerelateerde aandoeningen en de behandeling ervan in Nederland?
  • Ook hebben we onze speciale biechtstoel weer meegenomen. Sprekers delen hun fuck-ups, oftewel (leerzame) ervaringen.
  • Daarna gaan we aan de hand van audiofragmenten uit ‘Geen kleine man’ in gesprek met medici, professionals en ervaringsdeskundigen; welke kennis ontbreekt er vaak? Bij wie ligt de verantwoordelijkheid om een omslag te creëren? En hoe brengen we een cultuuromslag rondom hormonen en bijbehorende klachten teweeg? panel.
  • Tussendoor horen we graag van jullie! Stel je vragen live vanuit de zaal of door te kijken via Zoom, en deel je mening via Mentimeter of Instagram.
  • Tot slot sluiten we het programma af met een oproep van Nanoah Struik.

FemCity x WOMEN Inc.

Dit najaar slaan FemCity en WOMEN Inc. de handen ineen. Waar FemCity sinds 2019 belangrijke onderwerpen rondom gendergelijkheid en vrouwenrechten agendeert op het podium van Pakhuis de Zwijger, zet WOMEN Inc. zich al ruim 15 jaar in om emancipatie te versnellen. Samen met onder andere onderzoekers, politici, mediamakers en ervaringsdeskundigen gaan we in gesprek over onderwerpen als de emancipatie-agenda van het aankomende kabinet, de beeldvorming rondom seks en consent in de media, en het bespreekbaar maken van cyclus-gerelateerde klachten. Het doel? Publieke gesprekken over gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender of sekse.

Speciaal voor deze samenwerking introduceren we een nieuw programma-onderdeel: de biechtstoel. Sprekers én publiek worden uitgenodigd om plaats te nemen en hun ‘fuck-up’ te delen met de rest van de zaal. Leren doen we van onze fouten, toch?

Wil je plaatsnemen op de biechtstoel of heb je daar vragen over? Stuur een mailtje naar [email protected].

Tijdens het programma horen we sowieso graag van jullie! Reserveer een plekje in onze (digitale) zaal via de knop rechtsboven. Stel je vragen vanuit de zaal of deel je mening via Mentimeter of Instagram (@women_inc en @pakhuisdezwijger).

Geen kleine man is een podcast van AudioCollectief SCHIK en Sofie Peeters. Een productie van Slowpony voor VPRO/NPO Radio 1. De podcast is mede mogelijk gemaakt door deBuren, Vlaams-Nederlands Huis voor cultuur en debat, VRT en Fonds Pascal Decroos.

DossierFemCity
Inclusief
Dit programma is ontwikkeld door
Julia Muller
Programmamaker Onderwijs, Femcity en Inclusieve Stad
In samenwerking met
Partners
Mediapartner
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.