In Amsterdam leven 10.000 soorten dieren die een belangrijk onderdeel uitmaken van ons leven. Ze leven onder, in en boven onze huizen, tuinen, parken, grachten en maken veelvuldig gebruik van onze infrastructuur. Welke beleid wordt er momenteel gevoerd? Wat gaat goed en wat kan beter? Welke organisaties en initiatieven zijn er voor dieren? En wat kan jij zelf doen om het dierenwelzijn in de stad te verbeteren? In gesprek met beleidsmakers, hulpverleners en dierenliefhebbers over een prettig en gelukkig leven voor alle dieren in Amsterdam.

Dirk-Jan Verdonk is directeur van World Animal Protection Nederland, voorzitter van de dierencoalitie en als promovendus verbonden aan het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur, Universiteit Utrecht. Hij trapt de avond af met een reis door de geschiedenis van dierenwelzijn in Nederland en Amsterdam. Van het wrede volksvermaak palingtrekken (met de palingoproer al gevolg), het eerste vegetarische restaurant in 1899, hoe het dier langzaam uit ons straatbeeld verdween en de globalisering van het dier.

Margje de Jong is directrice van de dierenambulance Amsterdam. De dierenambulance redt elke dag talloze zieke, gewonde en verdwaalde wilde en gehouden dieren en wordt vooral gerund door bikkel harde vrijwilligers. Met steeds hetere en drogere zomers staat de dierenambulance voor nieuwe opgaven. Hoe ziet een dag van de dierenambulance er uit?

https://www.youtube.com/watch?v=7ErqGeR63bI

John van Hal is coördinator Milieu en Dieren binnen Criminaliteit en GGP Politie eenheid Amsterdam. Waar dierenmishandeling plaatsvindt is vaak ook meer aan de hand. De politie speelt een belangrijk rol bij het terugbrengen van dierenleed waarbij ze naast de dagelijkse zaken ook extreme zaken zoals hondengevechten, illegaal importeren van dieren (veelal ziek) en opzettelijk verwonding/doding van dieren tegen komen.

Lize Korpershoek is documentairemaker, illustrator, columnist en vlogger. Velen kennen haar van de documentaire ‘Mijn seks is stuk’ en voor haar liefde voor haar katten Dirk en Dennie waar ze veelal over vlogt. Ze brengt op 1 oktober speciaal een prentenboek uit met het verhaal van Dirk en Dennie. Waar komt haar liefde voor huisdieren en vooral katten toch vandaan? En wat voor rol spelen media en influencers binnen de omgang met dieren?

Gitta Bessem is voorzitter van de Kinderboerderij ‘de werf’ in Amsterdam Oost. Kinderboerderijen nemen een belangrijke positie in binnen de educatie van kinderen rondom de omgang met dieren. Onlangs werd het knuffelen van prooidieren zoals cavia’s en konijnen ontmoedigd omdat ze eigenlijk heel erg bang zijn door hun nature aard als prooi. Wat voor invloed hebben dierenhouderijen op het welzijn van dieren?

Geert Timmermans is stadsecoloog bij de Gemeente Amsterdam en is verantwoordelijk voor het beleid rondom ecologie en biodiversteit in Amsterdam. Denk aan de ecologische groenstructuren in de stad of het bevorderen van projecten voor een gezond en divers ecosysteem. Met hem gaan we in gesprek over beleid, kansen en oplossingen voor een diervriendelijke stad.

Dit programma is ontwikkeld door
Robbert Bovee
Programmamaker Ruimtelijke Stad
De moderator van dit programma is
Susanne Heering
Moderator
Mediapartner
ProgrammareeksGreening the City

De komende 10 jaar groeit de metropoolregio Amsterdam harder dan ooit. Groen en blauw, oftewel natuurlijk kapitaal, is van cruciaal belang voor de leefbaarheid van de alsmaar verdichtende stad. Zo draagt het bij aan een gezonde, aantrekkelijke leefomgeving en heeft het voordelen voor bewoners, bedrijven én de natuur in de stad. Toch zien we groen vaker als bijzaak dan hoofdzaak. Met wereldwijd een dramatisch verlies aan biodiversiteit, toenemende droogte en extreme regenbuien, is ons ecosysteem uit balans. Welke maatschappelijke voordelen kan stad en regio halen uit groen en water? En wat is de invloed van groen en water op de verkoeling van de stad, op de gezondheid, op de luchtkwaliteit, op de koolstofvaststelling of biomassaproductie alsook het effect op huizenprijzen? Kortom, hoe bouwen we aan een duurzame stad van de toekomst?