Deze avond nodigen we hindoes, Nederlandse journalisten en mediamakers uit om in gesprek te gaan over beeldvorming. Nieuws over het hindoeïsme in India heeft zijn weerslag op hindoes hier. Mediamakers bieden onvoldoende ruimte aan hindoes voor afwijkende perspectieven en opiniërende publicaties. Waarom is de beeldvorming over het hindoeïsme negatiever geworden de afgelopen decennia? Hoe kunnen hindoe-perspectieven beter aan bod komen bij het duiden van het nieuws? Hoe gaan we om met taalgebruik in de berichtgeving over hindoes? Tijdens dit programma gaan mensen uit de hindoegemeenschap in gesprek met journalisten en mediamakers. De avond vangt aan met twee presentaties. Daarna deelt de zaal zich op en behandelt elke tafel een ander deelonderwerp. Zie het overzicht hieronder voor meer informatie.

Journalisten/mediamakers kunnen zich aanmelden bij [email protected]

Over de de sprekers en (deel)dagvoorzitters

Dagvoorzitter: Prof. Manuela Kalsky is bijzonder hoogleraar op de Karen Armstrong leerstoel voor Religie, Waarden en Maatschappelijke Transformaties aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht – en oprichter van het multimediale platform NieuwWij.

Keynote spreker: Prof. dr. Sharda S. Nandram is hoogleraar Hindoe Spiritualiteit en Samenleving aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Rector VU Hindoe Seminarie, Voorzitter Raad van Rectores VU faculteit Religie en Theologie.

Keynote spreker: Sanne Breimer is projectmanager, adviseur en journalistiektrainer voor internationale mediaorganisaties, waaronder Sembra Media, Thomson Reuters Foundation (TRF), European Journalism Centre, Thibi, Pulitzer Center en de Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU). Ze heeft 13 jaar lang op managementniveau bij de NPO gewerkt met een focus op radio, digitale media en innovatie.

Carmen Fernald is hoofdredacteur Levensbeschouwing en Caribisch Netwerk bij NTR. Ze adviseert de NPO op het terrein van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie.

Madhu Mathoera is een expert op het gebied van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. In haar boek ‘De Inclusieve Organisatie’ deelt ze haar kennis en expertise over dit onderwerp.

Hadjar Benmiloud is mediastrateeg, journalist en founder van journalistieke social entreprises: Vileine Magazine, Vileine Academy en Paladin Agency.

Roshnie Phoelsingh is strategisch communicatie- en management expert voor overheidsorganisaties en bedrijven. Ze heeft meer dan 25 jaar werkervaring in de media.

Mahesvari Autar is journalist, programma- en documentairemaker en communicatie expert. Daarnaast is zij oprichter van het internationale cultuurplatform DesiYUP.

Programma
19:00 - 19:00 | Inloop
19:30 - 19:35 | Welkom en inleiding door Mahesvari Autar, programmamaker Hindoes in de Media
19:35- 19:45 | Keynote speech door Prof. Sharda Nandram

Prof. Sharda Nandram is hoogleraar Hindoeïstische Spiritualiteit en Samenleving aan de Faculteit Godsdienst en Theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij geeft een uiteenzetting van de complexiteit van de spirituele hindoe-beschaving en de beleving ervan in Nederland.

19:45 - 19:55 | Keynote speech door

Sanne Breimer is journalist en trainer over het belang van inclusieve en oplossingsgerichte journalistiek. Zij adviseert mediaorganisaties over mediarepresentatie en dekolonisatie.

20:10 - 21:00 | Keuze break-out sessie

1: Hoe is het gesteld met de beeldvorming van de hindoe-beschaving en historie?

2: Impact van woordkeuze en taalgebruik bij hindoes in Nederland.

3: Beeldvorming bij berichtgeving over de Indiase democratie/politiek

4: Hoe kan polarisatie tussen hindoes en moslims in Nederland voorkomen worden?

21.00 - 21.20 | Wrap-up door dagvoorzitter Manuela Kalsky
21.25 | Napraten in het café!