Met de verkiezingen voor de deur proberen politieke partijen ons een beeld voor te spiegelen van de toekomst van onze samenleving. Gezien de crisissen waar we ons in bevinden, is het duidelijk dat er iets moet veranderen, maar hoe kunnen we die verandering bewerkstelligen? Valt er in de Nederlandse politiek wel voldoende te kiezen, of moet de toekomst van onderop gewonnen worden? Een avond georganiseerd in samenwerking met het nieuwe tijdschrift Jacobin Nederland, een plek voor linkse ideeënstrijd en kapitaalkritische journalistiek. Tijdens de feestelijke lancering van het dubbeldikke nulnummer van Jacobin Nederland verkennen we in gesprek met activisten, politici en wetenschappers de wereld zoals we die mogelijk achten.

Programma

Het eerste panel: Een wereld..

Het komt erop aan de wereld te veranderen, zei Marx al. Maar om dat te kunnen doen, moeten we haar eerst helder voor ogen hebben: wat is dit voor wereld, waarin wij leven? Wat zijn de obstakels die mensen ervan weerhouden een vrij en autonoom leven te leiden op een gezonde planeet? Deze vragen zullen we in het eerste panel van de avond bespreken met deskundigen uit de praktijk en theorie. Met Cody Hochstenbach, Chautuileo Tranamil, Tosca Peschier, Linda Vermeulen en Hannah van Binsbergen.

Speech: Peter Mertens

Een speech door Peter Mertens, over hoe hij als partijvernieuwer van de PVDA-PTB in België de partij uit het slob heeft getrokken, over de uitdagingen waar internationaal links nu voorstaat met een veranderende wereldeconomie en de daarmee gepaard gaande verschuivende politieke orde.

Het tweede panel: ..te winnen

Er moet iets gebeuren, daar lijkt iedereen het wel over eens. Maar hoe dan? Hoe krijg je mensen mee, en als je ze mee hebt, hoe kun je die massa omzetten in macht? Is het zaak om de heersende macht te overtuigen, of moeten we het heft in eigen hand nemen? Politici en activisten spreken in dit panel over wat de beste strategie is voor links. Met Peter Mertens, Jerry Afriyie, Melissa Koutouzis, Savannah Koolen en Jurjen van den Bergh.

 

Over de sprekers

Melissa Koutouzis is sinds 5 jaar woonactivist en mede-initiatiefnemer van het Woonprotest en het Woonmanifest. Daarnaast was ze betrokken bij het project De 99 van Amsterdam van Fearless City en is ze nu o.a. werkzaam bij het TNI als mede-coördinator van het project Transformative Cities, dat zich bezighoudt met collectieven die wereldwijd succesvol campagne hebben gevoerd voor het recht op water, voeding, energie en wonen.

Cody Hochstenbach is universitair docent stadsgeografie aan de Universiteit van Amsterdam. In september verscheen In schaamte kun je niet wonen, een persoonlijk boek over klasse en falend woonbeleid. Hij doet onderzoek naar ongelijkheid op de woningmarkt in Europese steden, en publiceerde daar in 2022 het populairwetenschappelijke boek Uitgewoond over.

Hannah van Binsbergen is oprichtend hoofdredacteur van Jacobin Nederland. Als dichter en schrijver probeert ze een socialistische poëtica voor deze tijd te ontwikkelen. Haar laatste bundel Kokanje verkent ze het radicale potentieel van luilekkerland, en haar roman Harpie (2020) gaat over werk en vervreemding.

Sarah-Lee is een 21-jarige rapper en dichter uit Amsterdam. Ze schrijft voornamelijk over onderwerpen zoals zelfliefde, levenslessen, racisme en de maatschappij. Haar track ‘Bims’ ging viraal op TikTok en YouTube, met het nummer brengt ze ode aan de Bijlmer.

Peter Mertens schreef lange tijd vooral boeken toen de Belgische PVDA-PTB als politieke partij vooral lokaal en buiten het parlement actief bleef. Dit veranderde toen hij in 2008 partijvoorzitter werd en de PVDA-PTB onder zijn leiding een grootscheepse vernieuwing doormaakte. Nu, in 2023, is de partij op alle niveaus in de Belgische politiek vertegenwoordigd en maken ze een reële kans om bij de komende verkiezingen de grootste partij van België te worden. Peter Mertens zal de Keynote houden over de partij, strategie en zijn onlangs verschenen boek Muiterij: Hoe onze wereld kantelt .

Tosca Peschier is zelfstandig onderzoeker, schrijver en organizer in de milieubeweging. De afgelopen 10 jaar heeft ze een speciale focus gehad op landbouwmultinationals en de manieren waarop zij het destructieve industriële landbouwsysteem in stand te houden. Tosca is medeoprichter van XR landbouw en actief in het Agro-ecologie netwerk en de Federatie voor Agro-ecologische boeren.

Linda Vermeulen is vakbondsvrouw in de winkelstraat. Duurzaamheid in de kledingketen betekent ook een einde aan de onderbetaling in de Nederlandse winkelstraat en de distributiecentra. Daar komt Linda samen met team-FNV voor op. Zij ondersteunt onder andere bij de Bijenkorf, Wibra en Big Bazar winkelmedewerkers die in actie komen voor verbeteringen. Ook legt zij misstanden rond belastingvoordelen aan grote multinationals bloot, zoals de ‘Primark-premie’; een subsidieregeling vanuit de overheid voor bedrijven die de lonen laag houden.

Chautuileo Tranamil heeft wereldwijd gewerkt met grassroots gemeenschappen, met name inheemse volkeren. Als Mapuche-Pewenche zet ze zich in voor het welzijn van inheemse gemeenschappen over de hele wereld. Ze is mede-oprichter van Aralez en mede-oprichter van Indigenous Liberation.

Jurjen van den Bergh is oprichter van DeGoedeZaak. Met deze burgerbeweging ondersteunt hij campagnes die Nederland eerlijker, duurzamer, inclusiever en rechtvaardiger maken. Van den Bergh werkte eerder voor vakbonden, ngo’s en in de Tweede Kamer. Hij was coördinator van de coalitie die de handelsverdragen CETA en TTIP van tafel wil. Voor NPO Radio1 en BNR is hij politiek commentator.

Savannah Koolen is mede-initiatiefnemer van Amsterdam City Rights en Here to Support. Ze zet zich in voor het vinden en organiseren van onderdak voor ongedocumenteerde vluchtelingen.

Jerry Afriyie is dichter, opiniemaker en mensenrechtenactivist en zet zich voornamelijk in tegen racisme en discriminatie. Hij is mede-oprichter van onder andere de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, stichting Nederland Wordt Beter en Soul Rebel Movement. Ook startte Jerry samen met Pakhuis de Zwijger de beweging Wit Aan Zet. Daarnaast is Jerry mede-organisator van Dag van Empahtie.

Boeuf Majeur is het sappigste koor van Amsterdam, dat zich onder leiding van Tristan Knelange heeft gespecialiseerd in curieus klassiek, onorthodoxe uitvoeringen en stevige afterparty’s. Met hun 50 zangers zetten ze twee concerten per jaar op de planken, het liefst niet in kerken, maar aan de rafelrandjes van de stad.

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Martine Doppen
Campaigner Reclame Fossielvrij