Vroeger was de aarde plat, daarna dachten we dat de aarde rond was, maar de laatste tijd is de wereld steeds vierkanter geworden. Van de blokken in je agenda tot de kubusrugzak van de flitsbezorger: het efficiënte containerdenken is ons leven gaan beheersen. Essayist en journalist Arjen van Veelen doet in zijn nieuwe boek: Rotterdam, een ode aan inefficiëntie een oproep tot onbeschaamde solidariteit. Deze avond gaan we met Arjen en andere gasten in gesprek over de consequenties van het vierkante denken in de praktijk. Hoe kunnen we ons hiertegen verzetten?

Over het boek

Arjen van Veelen keert na twintig jaar terug naar zijn geboortestad Rotterdam. Hij is op slag verliefd: honderden culturen leven gebroederlijk naast elkaar, met de twinkelende torens van een wereldstad ertussen.

Tot hij ziet dat hele buurten worden gesloopt, armen de stad uit worden geduwd en die torens alleen voor de rijken zijn.

Hij ontdekt dat Rotterdam een metafoor is voor een wereld waarin alles in hokjes wordt gestopt. Waarin containers uit de haven het ritme bepalen, pakketjes de straten en de huizen vullen, en beeldschermen steeds meer tussen ons in komen te staan.

Steeds meer dringt de vraag zich op: waar is de mens gebleven?

Met Rotterdam schreef Arjen van Veelen een oproep tot onbeschaamde solidariteit. Een pleidooi om elkaar niet uit het oog te verliezen. En een ode aan de ingewikkeldheid, weerbarstigheid en inefficiëntie van het leven.

Over de sprekers

Arjen van Veelen is schrijver, journalist en Rotterdammer. Hij schrijft onder andere voor NRC en De Correspondent. Door zijn unieke stijl en observaties ​viel zijn werk veelvuldig in de prijzen. Van zijn laatste boek Amerikanen lopen niet zijn 30.000 exemplaren verkocht.

Ahmed Abdillahi is postbezorger. Hij woont sinds 1998 in Rotterdam. Hij is een geëngageerde burger met een groot hart voor Rotterdam-Zuid.

Ilse Josepha Lazaroms is schrijver, redacteur en wetenschapper. Ze studeerde Genderstudies aan de Universiteit Utrecht en Joodse studies aan het Europees Universitair Instituut in Florence en de Universiteit van Harvard. Ze gelooft in de kracht van het persoonlijke verhaal en schrijft onder meer over sociale (on)rechtvaardigheid, menselijkheid en literatuur. Bij uitgeverij Cossee publiceerde ze de roman Duet (2021).

Alfred Roosmale Nepveu was meer dan dertig jaar, tot 2019, rechter. Hij is tien jaar civiel kort geding rechter geweest in ‘s-Hertogenbosch. Daarnaast heeft Alfred jarenlang beroepscolleges bij Avans Hogeschool voorgezeten en is hij voorzitter geweest van een college van toezicht in een penitentiaire inrichting en bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

Tom Grosfeld is freelance journalist. Hij schrijft voor Het Parool en Vrij Nederland voornamelijk over de tijdgeest en de invloed van digitalisering en technologie op onze manier van leven in het bijzonder. Onlangs verscheen zijn boek Agendahedonisme. Daarin analyseert hij hoe het neoliberalisme onze privélevens is binnengedrongen en onze verhouding met de tijd en onze menselijkheid overhoop gooit.

Chantal van der Leest is onder andere gedragspsycholoog, communicatieadviseur, auteur, columnist en wetenschapsjournalist. Dat is erg veel, maar alles draait bij van der Leest om één groot thema: kennis over gedragsverandering omzetten naar de praktijk.

Dit programma is ontwikkeld door
Folkert Lodewijks
Programmamaker
Mediapartner