Drones die aangeven wanneer meer water nodig is, tomaten met extra vitamine C en het gebruik van UV-verlichting zodat we minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben. Nieuwe technologieën hebben veel invloed op het eten op ons bord. Dit kan in de toekomst alleen maar meer worden. Welke ontwikkelingen moeten we in de gaten houden? Welke innovaties zijn nog nodig voor een gezond en duurzaam voedselsysteem? Hoe kan technologie ons helpen om in 2050 ruim 9 miljard monden te voeden? In dit programma kijken we wat er al kan op technologisch gebied, welke uitvindingen we de komende jaren kunnen verwachten, wat we nog missen en wat dit betekent voor ons voedselsysteem.

Pakhuis de Zwijger zendt dagelijks online programma's uit via de LIVECAST. Meepraten kan via de Zoom link in je reserveringsmail.
Dit programma is ontwikkeld door
Sara de Boer
Programmamaker Duurzame Stad
De moderator van dit programma is
Wilbert van de Kamp
Moderator
In samenwerking met
ProgrammareeksDe Maaltijd van Morgen

Nederland is de tweede landbouwexporteur van de wereld. We verbouwen heel veel voedsel op een efficiënte manier. Deze productie op grote schaal zorgt voor het verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en vervuiling. We moeten ons voedselsysteem hervormen op een manier dat er voldoende en gezond voedsel voor iedereen is, maar ook op een manier dat natuur en milieu kunnen herstellen. Wat betekent dit voor ons voedselsysteem? In deze programmareeks duiken we in het voedselsysteem en ons voedselpatroon van de toekomst. We nemen een kijkje in de keuken ‘van morgen’ met nieuwe recepten en met de voedselvisie 2050 als uitgangspunt. Deze visie is ontwikkeld door een team van voedseldenkers, onder leiding van Wageningen Universiteit. We behandelen vragen als: hoe creëren we een gezond en duurzaam voedselsysteem? Wie hebben we daarvoor nodig? Wat is nu al mogelijk en welke innovaties zijn nodig? Welke voorbeelden bestaan er op nationale en internationale schaal? Met als belangrijkste vraag: wat eten we morgen?