‘Immersieve technologieën’ als virtual reality, augmented reality en mixed reality zijn simpel gezegd digitale toevoegingen aan de realiteit of compleet nieuwe werelden waarin je je kunt onderdompelen en die kunnen aanvoelen als levensechte ervaringen. Deze technologieën bestaan al een tijdje, maar ontwikkelen zich ook nog steeds in hoog tempo, dus tijd om samen met online platform DesignDigger in drie afleveringen van de serie Tech for Society de toepassingen van ‘immersieve technologie’ te onderzoeken. In de tweede aflevering van dit drieluik zoomen we in op Virtual Reality. Deze technologie transporteert je met behulp van een VR-bril naar een andere werkelijkheid. Een interessante ervaring, maar wat kunnen we er nu echt mee? Daar gaan we vanavond over in gesprek.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de sprekers

Tilo Hartmann is hoogleraar Virtual Reality en Communicatie en voorzitter van de afdeling Communicatiewetenschappen aan de VU. In zijn werk past Hartmann mediapsychologie en aanverwante benaderingen van de communicatiewetenschap toe. In het verlengde van dit werk richt Hartmann zich nu met name op Virtual Reality in zijn onderzoek. Zijn kerndoel is om de effecten van de ervaring van aanwezigheid in VR en aanverwante zeer meeslepende media te begrijpen.

Anne Reenders is kunsthistoricus en adviseur op het gebied van land art. Als programmamaker bij M. ontwikkelt zij diverse activiteiten rondom de collectie landschapskunst in Flevoland. M. is een museumpilot in Almere en Flevoland. M. laat je immersieve kunst en landschapskunst ervaren van lokale, nationale en internationale kunstenaars. Verspreid over Flevoland vind je tien omvangrijke landschapskunstwerken, gemaakt door kunstenaars van internationale allure. Deze indrukwekkende collectie landschapskunst in Flevoland vormt een belangrijk vertrekpunt voor M. Deze Landschapskunst willen ze meer bekendheid geven en toegankelijker maken, ook voor mensen die de kunstwerken zelf niet zo makkelijk kunnen bezoeken. Daarom hebben ze samen met EldersVR (ook te gast deze avond) een VR-concept ontwikkeld speciaal voor ouderen om deze kunst toch te kunnen ervaren. Reenders vertelt hier vanavond meer over.

Liesbeth Bonekamp is industrieel ontwerper en mede-initiatiefnemer van Alsof ik je al ken: een VR-film over een experiment om te onderzoeken hoe verharding in de samenleving kan worden tegengegaan met behulp van ontwerpkracht en VR-technologie. Om polarisatie te voorkomen. Het is een case study gekoppeld aan onderzoek met als doel inzicht te krijgen in hoe ontwerpkracht en VR-technologie kunnen worden ingezet om verhardende attitudes tegen te gaan en polarisatie in de samenleving te voorkomen. De VR Film volgt de bewoners en jongeren in het winkelcentrum van de wijk Meerhoven. Er zijn spanningen tussen beide groepen en door met VR in elkaars wereld te stappen, ontstaat er meer begrip. Het leidt allemaal tot een verrassend resultaat.

Celine Daemen is een regisseur van transdisciplinaire kunst. Haar werk bevindt zich op het snijvlak van theater, muziek, beeldende kunst en technologie. Na haar afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht maakte ze verschillende producties waarin onderdompeling in zowel muziek als een virtuele omgeving de rode draad vormen. Een recente productie van haar hand is Eurydice, een Virtual Reality opera geïnspireerd op de aloude mythe van Orpheus en Eurydice. Als toeschouwer maak je een individuele reis naar een tussenruimte, tussen stof en eeuwigheid, waarin tijd vervaagt en de wetten van ruimte komen te vervallen. ‘Waar hoor jij thuis? Tussen dolende, lichaamloze zielen of toch met je beide voeten in de op de grond?’

Henrik Hellman is directeur van EldersVR: Een bedrijf wat zich richt op het maken van VR-content voor ouderen. De ouderenpopulatie in Nederland is sterk gegroeid over de laatste decennia en één van de grootste thema’s rondom ouderen is eenzaamheid. Volgens EldersVR heeft Virtual Reality een positieve werking op een probleem als eenzaamheid. Vanavond verteld Hellman hoe dit precies werkt.

DossierTech for Society
Slim
Dit programma is ontwikkeld door
Folkert Lodewijks
Programmamaker
De moderator van dit programma is
Jeroen Junte
Author, moderator and journalist
Mediapartner
ProgrammareeksTech for Society

Don’t panic! Maar kunstmatige intelligentie werkt voor de politie, de belastingdienst en op de nieuwsredacties, robots bevolken onze productielijnen en onze telefoons registreren elke stap. In de coronacrisis zijn we afhankelijker dan ooit van datacenters en elektriciteitsvoorziening, kortom de toekomst is nu. Van wie zijn deze vitale netwerken? En hebben we nog voldoende grip op de digitale wereld? In Tech for Society bevragen en onderzoeken we de impact van technologie op onze open samenleving.