Wie zijn de professionals in Nederland die terrorismebeleid maken, gezinnen helpen bij veilig opgroeien, personen begeleiden uit extremistische netwerken of wetenschappelijk onderzoek doen? Wat zijn hun drijfveren en dilemma’s in de jonge beroepspraktijk? Een beroepspraktijk die regelmatig wordt omschreven als een industrie van schimmige belangen. Waar een gepolitiseerd mediadebat de toon bepaalt, samenwerken cruciaal is, maar die tegelijkertijd veel professionele eenzaamheid en afbreukrisico’s kent. Deze avond staat in het teken van de boekpresentatie van ‘De radicaliseringsindustrie, van pionieren naar professionaliseren’ van Annebregt Dijkman uitgegeven bij Amsterdam University Press. Interessant voor iedereen die werkt met extremisme of daar wat van vindt.

Over de sprekers

Annebregt Dijkman is opgeleid als organisatieantropoloog en docent islam en heeft meer dan vijftien jaar professionele ervaring met processen van radicalisering. Ze werkt als onafhankelijk adviseur en onderzoeker en begeleidt overheden, bestuurders, organisaties en individuele professionals bij het werken met extremisme en inclusie. Ze schreef met onderzoeksjournalist Zoë Papaikonomou eerder het boek ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ Over inclusieve journalistiek.

Thomas Rueb is journalist bij het NRC en auteur van het boek ‘Laura H.’. In 2017 won hij de Tegelprijs – de belangrijkste prijs in de Nederlandse journalistiek.
Mohamed Ajouaou is universitair docent aan de VU en aan de KU Leuven. Hij schreef o.a. de boeken ‘Imam achter tralies’ en ‘Wie is moslim?’
Femke Kaulingfreks is lector Jeugd & Samenleving bij InHolland. Ze is auteur van het boek Straatpolitiek en is bezig met een nieuw boek over jeugdprofessionals die werken met
radicalisering.

Podcast

Naar aanleiding van deze boekpresentatie hebben we ook een podcast met Annebregt opgenomen, luister deze hier of via Apple Podcasts en Spotify.

Verder in de reeks Ongedeeld Verbonden

#1 – 14 jan – Waar je wieg staat
#2 – 21 jan –Tijdelijk te huur

Dit programma gaat over
Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Nilüfer Öder
Moderator & programmamaker
Mediapartner
ProgrammareeksOngedeeld Verbonden

In de snelgroeiende stad zien we de kloof tussen arm en rijk groeien. Niet alle Amsterdammers hebben dezelfde kansen. Een jaar van Covid-19 en Black Lives Matter protesten maakten dat nog eens extra duidelijk. Steeds meer mensen zijn afhankelijk van de voedselbank, gezondheidsverschillen tussen buurten zijn groot en nemen toe en huizenprijzen rijzen de pan uit. Ongedeeld Verbonden is een reeks over hoe we ongelijkheid in stad en samenleving tegengaan. Vanuit een integrale visie onderzoeken we hoe achterstanden ontstaan, wat de gevolgen zijn en bovenal wat we eraan kunnen doen om ongelijkheid tegen te gaan.