Om de coöperatieve stad op te bouwen, is er vanuit de overheid een structurele aanpak nodig. Daarbij helpt een plek waar alles samenkomt, waar geïnvesteerd wordt in gemeenschappen en initiatieven ondersteund worden. Momenteel lopen buurtcollectieven en andere coöperatieve initiatieven tegen allerlei belemmeringen aan: van gebrek aan erkenning tot silo-financiering en van gebrek aan kennis over juridische vormen tot weinig aansluiting bij de institutionele ‘systeemwereld’. Een publiek-collectieve incubator kan gemeenschappen stimuleren, mobiliseren en ondersteunen in het proces om een coöp te worden. Welke rol speelt de inkoop van de gemeente zelf? Kunnen aanbestedingen misschien dienen als vliegwiel? En hoe doen ze dat in het buitenland? Een aantal andere Europese steden hebben al goedwerkende incubators voor coöperatieven. Vanavond presenteert Commons Network een aantal van deze voorbeelden. Samen onderzoeken we welke lessen we hieruit kunnen trekken voor Amsterdam.

Let op: ivm de huidige corona maatregelingen gaat de conferentie door in een online format.

Dit programma-onderdeel is een interactieve brainstorm die plaatsvindt via Zoom.
Klik hier om deel te nemen via Zoom.

Wil je netwerken met andere mensen uit het publiek?
Klik hier voor het online commons café

DossierCoöperatieven maken de stad
Group 5 Bloeiend

Online werkconferentie “Coöperatieven maken de stad”

Op maandag 17 januari 2022 (16-22 uur) verkennen we in verschillende LIVECAST sessies, online brainstorms en plenaire programma’s de potentie van de coöperatieve beweging in de stad en land. Luister, kijk en praat online mee tijdens de werkconferentie Coöperatieven maken de stad.

Dit programma gaat over
Dit programma is ontwikkeld door
Commons Network
ProgrammareeksCoöperatieven maken de stad

Samen met bewoners, onderzoekers, ambtenaren en politici, verkennen we op 17 januari 2022 de potentie van de coöperatieve beweging in de stad en land.