Dataïsme is het geloof dat de wereld is te vatten in data en algoritmen. Dit maakt het leven voorspelbaar en overzichtelijk, maar zijn mens en natuur wel digitaal samen te vatten? Wat gebeurt er wanneer de werkelijkheid zich niet conformeert aan de verwachting? Wie heeft dan gelijk, de mens of de computer? Welke foutmarge is acceptabel als wat de computer zegt, buiten alle twijfel wordt geacht? Zijn we dan nog onschuldig tot het tegendeel is bewezen? Samen met onder andere Miriam Rasch, Martijn de Waal, Arjan Widlak en Caroline Nevejan gaan we op zoek naar de contouren van deze brave new world.

Miriam Rasch
Schrijver van Frictie: Ethiek in tijden van dataïsme. Miriam Rasch is onderzoeker aan de Institute of Network Cultures verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam.

Caroline Nevejan
Caroline Nevejan is Chief Science Officer van de gemeente Amsterdam en bijzonder hoogleraar Designing Urban Experience aan de Universiteit van Amsterdam.

Martijn de Waal
Martijn de Waal is onderzoeker en lector bij de Hogeschool van Amsterdam voor Play- & Civic Media. Daarnaast is hij mede-auteur van de Platform Samenleving, waarin hij samen met medeauteurs José van Dijck en Thomas Poell de verankering van publieke waarden in de platformsamenleving onderzoekt.

Arjan Widlak
Arjan Widlak is directeur en onderzoeker bij Stichting Kafkabrigade, een organisatie die onnodige bureaucratie opspoort en oplost. Arjan publiceert regelmatig over de impact van informatietechnologie op het openbaar bestuur. Stichting Kafkabrigade verzorgt ook masterclasses over digitalisering en behoorlijk bestuur.

 

Dit programma gaat over
Dit programma is ontwikkeld door
Folkert Lodewijks
Programmamaker Duurzaamheid en Technologie
ProgrammareeksTech for Society

Don’t panic! Maar kunstmatige intelligentie werkt voor de politie, de belastingdienst en op de nieuwsredacties, robots bevolken onze productielijnen en onze telefoons registreren elke stap. In de coronacrisis zijn we afhankelijker dan ooit van datacenters en elektriciteitsvoorziening, kortom de toekomst is nu. Van wie zijn deze vitale netwerken? En hebben we nog voldoende grip op de digitale wereld? In Tech for Society bevragen en onderzoeken we de impact van technologie op onze open samenleving.