Maandag 9 mei is de aftrap van de Week van de Boom 2022 in Pakhuis de Zwijger! Een week vol inhoudelijke talks, congresdagen, publieksprogramma’s en kampioenschappen. We gaan met elkaar in gesprek over het onmiskenbare belang van bomen, delen kennis en de nieuwste innovaties en komen in beweging in en voor bomen. In het openingsprogramma Bomen over Bomen maken we de balans op over bomen in de stad. Waarom zijn bomen van belang in de stedelijke omgeving en waardoor wordt hun bestaan bedreigd? Hoe kunnen we in de toekomst meer ruimte en waardering bieden aan stadsbomen?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Bomen zorgen voor verkoeling, een fijne leefomgeving, zuurstof, een verblijf voor vogels en andere dieren en nog veel meer. Bomen leven vaak langer in een straat dan veel van de menselijke bewoners. Ze houden de geschiedenis voor ons bij. In een stad als Amsterdam hebben bomen het zwaar, zowel onder als boven de grond. Door nieuwe inrichting van de openbare ruimte of de drukte onder de grond (met kabels, leidingen, prullenbakken en riolering). In dit programma gaan we in gesprek met experts, innovatieve denkers en beleidsmakers en luisteren we naar persoonlijke bomenverhalen. Doe jij mee?

Over de sprekers:

Maarten Loeffen is de directeur van Stadswerk Nederland, een netwerk voor professionals die zich inzetten voor ontwerp, inrichting en beheer van de openbare ruimte. In het verleden heeft hij zich met zijn werk bij Oogstfonds ook bezig gehouden met het bevorderen van onderzoek naar meer groen in gemeenten.

Larissa Put is Manager Strategische Partnerships & Projecten bij De Gezonde Stad. De Gezonde Stad biedt als project gratis aanleg van boomparken aan, rondom bomen in straten die bewoners zelf kunnen opgeven. Het doel van het project is meer groen in de stad en meer betrokkenheid van bewoners bij hun buurt.

Mark Kohn is portret- en kunstfotograaf. Zijn project ‘Trees that Bark’ zoomt in op boomstammen en de verscheidenheid in structuren die op de schors te vinden zijn. Dit project veranderde zijn kijk op onze relatie met de natuur en de waarde van bomen.

Agnes de Ruijter is regisseur van de film Boom in Amsterdam. Ze werkte jaren lang aan deze documentaire over bomen in deze stad. Ze verzamelde ontzettend veel kennis, verhalen en uiteraard mooie beelden. Agnes deed eerder conceptontwikkeling, regie en eindredactie voor verschillende programma’s, films en documentaires (o.a. Taarten van Abel, Maartens moestuin en Koken met van Boven).

Bram Breedveld is landschapsarchitect en medeoprichter van landschapsarchitectenbureau LANDLAB landscape architects. Hij is onder andere betrokken geweest bij het inrichten van het Amsterdamse Funenpark, het Bijlmerbajes kwartier en lid van het kwaliteitsteam Floriade in Almere. Bij het ontwerpen van openbare ruimten vindt hij dat groen niet als opvulling dient, maar vooral betekenis moet hebben.

Johan Mullenders richtte tijdens zijn functie als begraafplaatsmedewerker op De Nieuwe Ooster het bijbehorende arboretum op, met inmiddels de grootste bomenverzameling van Amsterdam. Hier is hij verantwoordelijk voor de verzorging van alle bomen en geeft hij bezoekers rondleidingen. Daarnaast is Mullenders bestuurslid van de Nederlandse Dendrologische Vereniging.

Ilse Suijkerbuijk is werkzaam als projectleider bij IVN Flevoland, actief in het begeleiden en ondersteunen van Flevolandse natuur-vrijwilligers. Ze is afgestudeerd als bosbouwkundige. Ilse is al meer dan 30 jaar woonachtig in Lelystad en al 20 jaren werkzaam bij IVN. In deze periode heeft ze de Flevolandse bossen zien groeien. Hierdoor heeft het project Onze Bomen haar bijzondere aandacht.

ProgrammareeksWeMakeThe.City Green

In 2050 woont 70% van alle mensen in steden en stedelijke regio's. In steden wereldwijd, zo ook in ons land, stapelen de maatschappelijke vraagstukken met betrekking tot klimaatverandering, gezondheid en duurzaamheid zich op. Radicale vergroening van steden lijkt één van de oplossingen. Het thema 'growing green cities’ staat centraal bij de wereldtuinbouwexpo Floriade, die volgend jaar in 2022 van 14 april t/m 9 oktober in Almere wordt georganiseerd. Avanti uit Almere en Pakhuis de Zwijger uit Amsterdam programmeren anderhalf jaar lang WeMakeThe.City Green, in samenwerking met de founding partners, en ondersteunt door de gemeente Almere en gemeente Amsterdam en Metropoolregio Amsterdam activiteiten waarbij de thema’s: energie, gezondheid, voedsel en groen centraal staan.