We delen onze steden met talloze dieren, planten, bomen en schimmels. Hoe meer verschillende soorten, hoe beter de natuur zich kan aanpassen aan veranderingen. Die rijkheid aan soorten, ook wel biodiversiteit genoemd, zorgt dus voor een gezonder en veiliger leefgebied voor alle bewoners van de stad, ook voor de mens. Waarom hebben we elkaar zo hard nodig? Hoe zorgen we voor een gezonde levendige bodem voor ondergronds én bovengronds leven? Wat kunnen we zelf doen in onze huizen, tuinen en wijken? Hoe kunnen we de biodiversiteit in de Metropoolregio op grote schaal verbeteren?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

In deze nieuwe programmareeks ‘The Voice of Urban Nature’ gaan we op zoek naar manieren om samen mét de natuur te bouwen en de stad te zien als natuurgebied. Dit is het thema van de gezamenlijke inzending van de gemeenten Almere en Amsterdam voor Floriade Expo 2022. In dit tweede programma staat biodiversiteit centraal. We inspireren en informeren over het vergroenen van buurten, woningen, tuinen, parken en meer.

Ben jij benieuwd naar de groene doeners uit de stad?
Deze avond kun je meepraten in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam en in de Nieuwe Bibliotheek in Almere. Meld je via deze link aan om deze avond in Almere bij te wonen.

Harry Boeschoten is sinds 2015 programmadirecteur van het programma ‘Groene Metropool’ bij Staatsbosbeheer. Door middel van dit programma werkt hij aan groene netwerken die bewoners van de stad naar nabijgelegen groen in buitengebieden leiden.

Joyce van den Berg is hoofdontwerper/ landschapsarchitect bij Gemeente Amsterdam. Daarnaast publiceerde ze afgelopen jaar het boek: BiodiverCITY.A Matter of Vital Soil! Een publicatie die het belang van bodembiodiversiteit in de stad vertelt. Hoe kunnen we alle opgaven in de stedelijke omgeving een plek geven in de bodem én ook goed zorgen voor de levende organismen in de bodem?

Ignas van Schaick is producent en co-owner van M&N Film distributions. Hij werkte als producent aan de opvolgende natuurfilms Holland, natuur in de delta en De Wilde Stad. In zijn nieuwste film Onder het Maaiveld ontdekken we het ondergrondsleven onder onze voeten. Ignas begon zijn carrière in de boekenbranche bij Boekhandel Scheltema, later werkzaam als uitgever bij de Staatsuitgeverij en inmiddels al meer dan 25 jaar actief in de mediawereld.

Vincent Merxck is group leader Understanding Evolution bij Naturalis. Zijn onderzoek focust op de evolutie en diversificatie van schimmels om precies te zijn. Dit bevat het maken van reconstructies van hun eigen biogeografische geschiedenis. Vincent haalde in 2008 zijn PhD in Plant en Systematiek aan de Universiteit van Leuven over de evolutie van planten die geen licht nodig hebben.

Mies van Gessel zaait al een aantal jaar een vlinder- en bijenlint in met bewoners van Almere en leerlingen van de basisscholen. Ze neemt dan ook een imker mee, die de leerlingen kan vertellen over het belang van bijen.

Filmmaker, journalist, programmamaker en presentator Shanella Bleecke kun je kennen van haar kritische mening rondom thematieken die jongeren bezig houden.

Matthijs Westerwoudt richte samen met zijn compagnon Daan van Diepen Wilder Land op. Samen zaaien ze wilde bloemenstroken in bij boeren voor herstel van biodiversiteit. Van die wilde bloemen en kruiden oogsten ze een klein deel, die ze dan weer verkopen als thee.

Aukje Ypma is projectleider en zet bij De Gezonde Stad projecten op die Amsterdam duurzamer maken. “De stad mooier maken met een community van Amsterdammers en aanjagers is waar mijn hart ligt. Dit is ook wat ik voorheen als freelancer deed door verschillende bottom-up projecten op te zetten in samenwerking met bewoners. Ik zet me in voor een groene stad waar we circulair met grondstoffen omgaan”.

Marten Verdenius is melkboer en zet zich daarnaast ook in voor een ‘radicaal andere voedselketen’. Met een groep anderen heeft hij het Grondverbond opgericht. Hierin geven boeren samen met consumenten vorm aan een andere voedselketen. Eentje waarin ecologische en sociale waarden een plaats vinden.

Liyana mag zich een schooljaar kinderdirecteur Natuur & Duurzaamheid noemen van Almere. Een kinderdirecteur komt ieder seizoen in actie en deelt dan ideeën en geeft advies op een natuur- of duurzaamheidsthema met IVN Flevoland en Stad & Natuur Almere.

DossierBiodiversiteit
Fill 175 WeMakeThe.City Green
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Valerie Bos
Oprichter, campagnebureau Van Loof
Mediapartners
ProgrammareeksThe Voice of Urban Nature

Hoe kunnen we beter luisteren naar en samenleven met de natuur?