Hoe gaan we verantwoord om met de technologie van AI? En hoe wordt deze in de mediasector toegepast? Klopt het aloude beeld dat Kunstmatige Intelligentie de mens overbodig maakt? Of kunnen computers een journalist juist helpen en bijstaan in drukke tijden?

Een livecast over gepersonaliseerde pushberichten, filterbubbels en de human-in-the-loop. Hoe ‘eng’ zijn deze technologische toepassingen werkelijk? Of kunnen ze keuzes juist positief beïnvloeden? De technologie van AI biedt ons namelijk ook kansen die zich anders niet zouden voordoen. De sprekers delen hun visie op AI-toepassingen en kijken met een kritisch oog naar deze technologie.

Over de sprekers:

Judith Möller is universitair docent Political Communication & Journalism (UvA) en richt zich op de impact van social en personalized media op de democratie. Welke invloed hebben filterbubbels bijvoorbeeld? En hebben zij per definitie een negatieve werking op ons functioneren?

Bij RTL leidt Daan Odijk een team van data scientists en programmeurs, dat RTL-brede, data-gedreven producten ontwikkelt. Denk aan personalisatie voor RTL Nieuws en Videoland. Daarvoor werkte hij bij de journalistieke start-up Blendle.

Marlies van der Wees houdt zich als Machine Learning Engineer bij DPG Media, het grootste mediahuis van Nederland, onder meer bezig met gepersonaliseerde pushberichten.

Hoe ziet verantwoorde AI eruit? Kunstmatige Intelligentie die menselijke vermogens en vaardigheden vergroot, en de samenleving ten goede komt? Het Responsible AI Lab van de Hogeschool van Amsterdam, dat wordt geleid door Pascal Wiggers, bestudeert de technologie van AI en gaat de dialoog daarover aan.

Dit programma gaat over
Dit programma is ontwikkeld door
Folkert Lodewijks
Programmamaker Duurzaamheid en Technologie
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Desiree Hoving
Wetenschapsjournalist
Mediapartner
ProgrammareeksTech for Society

Don’t panic! Maar kunstmatige intelligentie werkt voor de politie, de belastingdienst en op de nieuwsredacties, robots bevolken onze productielijnen en onze telefoons registreren elke stap. In de coronacrisis zijn we afhankelijker dan ooit van datacenters en elektriciteitsvoorziening, kortom de toekomst is nu. Van wie zijn deze vitale netwerken? En hebben we nog voldoende grip op de digitale wereld? In Tech for Society bevragen en onderzoeken we de impact van technologie op onze open samenleving.