EEN INCLUSIEF EN VEILIG HUIS VOOR IEDEREEN

Tijden veranderen, het maatschappelijke debat polariseert snel en steeds meer groepen komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Hierbij blijkt taal één van de krachtigste vormen van respectievelijke in- en uitsluiting. Pakhuis de Zwijger (PdZ) streeft ernaar een veilige plek van ontmoeting te faciliteren waarin iedereen zich veilig en gehoord voelt zonder dat de open gesprekscultuur in het geding komt. Met deze Code of Conduct voorzien wij programmamakers, moderatoren, partnerorganisaties en deelnemers van de noodzakelijke handvaten en tools om door de vele sociale spanningsvelden te navigeren. En daar waar wellicht bepaalde expertise of ervaring ontbreekt kennis en ruggensteun te bieden. Juist door omgangs- en aanspreekvormen af te kaderen, ontstaat een setting waar vrij en open kan worden gesproken omdat bepaalde spanningen uit de lucht worden genomen, iedere aanwezige respect en erkenning ervaart, wederzijds begrip wordt gecreëerd en de vocaliteit van achtergestelde personen groeit.

Wij beogen met deze Code of Conduct een cultuuromslag teweeg te brengen en een nieuwe norm te stellen voor hoe het maatschappelijk gesprek op een constructieve, gelijkwaardige en inclusieve manier kan worden gevoerd.

  • PdZ noemt zijn bezoekers vanaf nu deelnemers. Iedere aanwezige is een gewenste deelnemer aan het gesprek en een noodzakelijke deelnemer in het vormen en bouwen van een duurzame en inclusieve stad.
  • Bij PdZ wordt iedereen erkend, begroet en aangesproken. Er wordt niet gegroet of gesproken van ‘dames en heren’ omdat dit de aanwezigheid van non-binaire en/of gender queer personen volledig uitsluit. Alternatieven: ‘Hallo lieve mensen’, ‘Welkom beste mensen’ of: ‘Goedenavond beste deelnemers’.
  • Identiteit is geen expertise. Expert en ervaringsdeskundige zijn twee verschillende zaken. Voorbeeld: maak van mensen geen beroepstransgender en van een Marokkaanse Nederlander geen spreekbuis namens de hele gemeenschap. Voorzie mensen van kwalificatie en beroep.
  • De vrijheid van meningsuiting gaat over kwesties, niet over personen, en mag nooit ten kosten gaan van mensenrechten. Ergo: er wordt niet op de mens gespeeld en het bestaan van bepaalde groepen en/of personen wordt niet betwist. Daarbij is enige gevoeligheid gewenst. Wat voor de één een interessant filosofisch vraagstuk is, is voor de ander een (zwaarbevochten) dagelijkse werkelijkheid.Voorbeeld: gendervrije toiletten zijn een discussieonderwerp, het bestaan van non-binaire/trans personen niet.
  • In PdZ is een mens wie die zegt te zijn, niet wat anderen daarvan maken. Over zelfverklaarde identiteiten als huidskleur, gender, religie, afkomst, seksuele voorkeur of anderszins wordt geen discussie toegestaan. Daarnaast wordt iemands eigen identificatie niet afgedaan als een ervaring, gevoel of beleving, maar als een erkende staat van zijn.
  • Iedereen wordt als gelijkwaardig en gerespecteerd persoon behandeld en aangesproken. Geen verkleinwoordjes of reductionistische termen over groepen en/of personen.
  • Alle deelnemers worden zonder aanziens des persoons consequent bij de voornaam of achternaam genoemd. Hierin vindt geen gender opsplitsing, leeftijdsdiscriminatie of andere ongelijkheid plaatsen.
  • Het gender van deelnemers wordt niet bij voorbaat bekend geacht. Vraag gasten vooraf naar hun gewenste persoonlijke voornaamwoord en aanspreekvorm en verwijs naar deelnemers in het publiek als ‘die persoon’ of vraag hen zichzelf te identificeren aan de hand van hun naam
    en persoonlijk voornaamwoord.
  • Zoals bij punt #5 geven personen met een een ziekte en/of fysieke of cognitieve uitdaging zelf aan hoe zij deze aanduiden. Vermijd uitdrukkingen en woorden die refereren aan dergelijke uitdagingen zoals ‘reageer niet zo spastisch‘, ‘ik liep als een blinde’, ‘dove kwartel’ etc. Een mens heeft mogelijk een ziekte en/of fysieke of cognitieve uitdaging maar is dat niet.
  • Gebruik van het woord ‘neger’ is uit den boze wanneer er geen duiding gegeven kan worden over de oorsprong en evolutie van het omstreden woord, om zo meer context te schetsen. Indien noodzakelijk en functioneel is verwijzing naar ‘het n-woord’ als zodanig genoeg.
  • PdZ werkt mee aan het dekoloniseren van de taal: ‘wit’ niet ‘blank’; ‘zwart’ niet ‘donker’; ‘dubbelbloed’ of ‘meerbloed’ niet ‘halfbloed’; en ‘bicultureel’ niet ‘allochtoon’. Een Nederlander is iedereen met de Nederlandse nationaliteit, niet iedereen met een witte huidskleur. Mensen met een dubbele nationaliteit worden desgewenst (en desgevraagd) met beide nationaliteiten geïntroduceerd en naar bevolkingsgroepen wordt met beide nationaliteiten verwezen: ‘Chinese-Nederlander’ en niet: ‘Chinees’ en ‘Turkse-Nederlanders’ en niet: ‘Turken’.
  • Er wordt aan tafel niet gevloekt of gescholden. Dit houdt het gesprek inhoudelijk, veilig, beleefd en respectvol voor iedereen.
  • Spreek niet in generalisaties en doe geen aannames voor het publiek. Voorbeelden: ‘Ik spreek hier natuurlijk voor eigen parochie.’ ‘We vinden hier natuurlijk allemaal.’ ‘Ik hoef jullie niet te vertellen dat…’ ‘Wij zijn natuurlijk allemaal…’
  • Vermijd vakjargon en specialistische terminologie zonder context of duiding.
  • Deelnemers aan het MBO-onderwijs heten wettelijk studenten en niet leerlingen.
  • PdZ respecteert ieder mens en spreekt niet over groepen mensen in termen van natuurverschijnselen. Voorbeelden: ‘stromen aan migranten’, ‘tsunami’s aan vluchtelingen’, ‘vloedgolf aan moslims’ etc.
  • Bevolkingsgroepen worden nooit voorafgegaan aan een scheldwoord en etniciteit, gender en/of seksuele voorkeur zijn geen bijvoeglijk naamwoord. Voorbeelden: ‘kutmarokkaan’, ‘poepchinees’, ‘echte turkenjas’, ‘nichtenstreek’, ‘pinda’, ‘bitches’, ‘zeikwijf’, ‘flikker’, ‘pottenkapsel’ etc.
  • Bij PdZ zijn we ons ervan bewust dat taal niet statisch is en communicatie een product is van wederzijdse interactie waarin we nooit zijn uitgeleerd. We staan open voor feedback, correctie op mogelijke blinde vlekken en nieuwe inzichten.
Aankomende programma’s
Café 749 3
Ruimte om te dromen
Kan Amsterdam een plek voor alle inwoners zijn? We dromen samen over ons ideale stad van morgen.
Vandaag, 20.00
Koop kaarten
Wonen voor iedereen
De buurt ontploft
Het aantal ontploffingen in Amsterdamse buurten stijgt explosief. Hoe gaan we hiermee om? En wat kunnen we eraan doen?
Vandaag, 20.00
Reserveer
Doevendansen met Nieuw-West 8
Duurzaam ondernemen in fashion
Maandelijks gesprek tussen stadsdeelbestuurder Sandra Doevendans en bewoners over thema’s die spelen in Nieuw-West. 
Morgen, 19.00
Reserveer
Boekpresentatie & nagesprek
Wij zijn Europa
Presentatie van het nieuwe boek van Reinier van Lanschot over een nieuw Europees verhaal.
ma 29 apr, 19.30
Volgeboekt
Tipping points 2
Stille wateren
Een broodnodige crash course over kantelpunten. Dit keer: kunnen we de klimaatcrisis in rechtszalen bedwingen voor de warme golfstroom ermee stopt?
ma 29 apr, 20.00
Reserveer
Designing Cities for All: RE-generation 23
The Nexus of Humans
(Re)Designing Connection w/ Shibaura House #1: How do we recognise and sustain our connection with other humans, non-humans and nature through different cultural exploration?
ma 29 apr, 20.00
Reserveer
Special
Liminal Space
Bevinden we ons in een tussenruimte? Lijken we hierin op elkaar? Bij Liminal Space zullen artiesten uit verschillende disciplines de verbinding opzoeken door hun tussenruimte met jullie te delen.
di 30 apr, 19.30
Reserveer
Levenskunst 3
To bebe or not to bebe
Wel of geen kind? Een avond die de twijfel draagbaar maakt. Met fash-fash-fashion & een goed gesprek.
di 30 apr, 20.00
Reserveer
PDZ x Milieu Centraal 1
Fashion victim of verleidingen de baas?
Er komen in Nederland jaarlijks bijna een miljard kledingstukken op de markt. Waarom kopen we zóveel kleding, en hoe kunnen we bewust minder (mis)kopen?
wo 1 mei, 19.30
Reserveer
Special
Unpacking Labour Export Policy
Understanding and improving the complexities surrounding labour export policies and the rights of migrants and activists.
wo 1 mei, 19.30
Reserveer
Film screening & after talk
Outgrow the System
A documentary and discussion about transitioning to a sustainable economic system.
wo 1 mei, 20.00
Reserveer
De toekomst van Europa 4
Europa naar de straat
Hoe verklein je de afstand tussen Europa en de burger?
do 2 mei, 20.00
Reserveer
Filmscreening & nagesprek
Samenwonen: het verhaal van De Warren
Wegens succes een extra filmvertoning. Hoe bouw je een huis met 50 vrienden dat sociaal, duurzaam en betaalbaar moet zijn? In gesprek met de filmmaker na vertoning.
do 2 mei, 20.00
Reserveer
Queercity 18
Decolonising Gender
How do BIPOC Trans & Queer communities resist and fight against binaries? And can we let go and heal colonial ideas on gender?
vr 3 mei, 19.30
Reserveer
Dag van Empathie 2024
Dag van Empathie 2024: Thuis
Waar voel jij je thuis?
vr 3 mei, 20.00
Reserveer
Filmvertoning & nagesprek
In de wurggreep van de schuldenindustrie
Vertoning documentaire over hoe een schuld leidt tot boete tot nog meer schuld en nog meer boetes.
ma 6 mei, 19.30
Reserveer
Special
Naar een Inclusieve Nationale Herdenking 2024
Nabeschouwing van de nationale herdenking van 2024, welke verhalen worden herdacht en welke vergeten?
ma 6 mei, 20.00
Reserveer
Fotokroniek 100
Student Selection Of Dutch Photography Award 2024
An evening with the four selected students for the SO '24 Award.
di 7 mei, 20.00
Reserveer
Podcastlancering
Thanks For Coming
Een inspirerende sekspositieve avond ter ere van de lancering van de podcast 'Thanks For Coming - the sex ed you wish you'd had' van Anna Marah Jansen.
di 7 mei, 20.00
Reserveer
Zuidoost Groeit 25
Van Kantorengebied naar Gemengde Stadswijk
De laatste stand van zaken rondom de ontwikkeling van het Amstel III gebied. Hoe brengen we levendigheid en geborgenheid naar dit gebied?
wo 8 mei, 20.00
Reserveer
In de spotlight