De waarschijnlijke komst van het Erotisch Centrum voelt voor velen als een schok. Volgens burgemeester Halsema zou het centrum een plek worden “waar seksualiteit, erotiek, diversiteit en exclusiviteit wordt verwelkomd en gevierd”. Echter is dit in realiteit volgens veel buurtbewoners anders. Op 4 april kwamen sekswerkers en buurtbewoners uit stadsdeel Zuid, Noord (NDSM) en Centrum samen in Pakhuis de Zwijger om over het Erotisch Centrum en de toekomst van sekswerk in de stad te praten. Hierbij schoven ook vijf raadsleden aan uit de gemeenteraad van Amsterdam om eventuele vragen te beantwoorden en te verduidelijken. Het was een avond waarin veel stemmen gehoord werden, maar ook veel vragen onbeantwoord bleven.

De Sekswerkers

Aan tafel zat Lyle Muns, activist en pleitbezorger voor het AIDSfonds. Lyle representeerde de sekswerkers deze avond en pleitte voor meer veilige plekken voor sekswerkers in de stad. Op dit moment is het voor veel sekswerkers moeilijk om legaal te werken doordat er veel inperkingen zijn. Zo mogen ze geen klanten thuis ontvangen en is het voor sekswerkers met een migratieachtergrond, sekswerkers met een beperking en trans-sekswerkers bijna onmogelijk om veilig te werken. Ook door het Prostitution Information Centre (PIC) werd dit met een spraakopname aan de kaart gesteld. Er moeten voor sekswerkers dringend veilige werkplekken komen, maar een Erotisch Centrum is volgens hen niet de oplossing voor het probleem. Er komen niet genoeg plekken en daarom willen de meeste sekswerkers het liefst in het centrum blijven.

De Bewoners

Daarnaast werden de stemmen van bewoners gehoord. Els Iping, bewoner in het Centrum en mede-initiatiefnemer van ‘Stop de Gekte!’, pleit voor het sluiten van de ramen op de Wallen. De bewoners in het centrum zijn klaar met het toerisme dat veel overlast veroorzaakt in het centrum, en het imago van seks en drugs wat er hangt rondom het Wallengebied. De ramen zorgen volgens hen voor een toeristische attractie: “Mensen komen zelfs met kinderen op hun schouders langs de ramen gelopen om te kijken” zegt Iping. Ze hoopt dat de sekswerk naar binnen wordt gehaald, en de reden voor vele toeristen om naar het centrum te komen, hiermee verdwijnt.

Ook waren Tim Vermeulen, directeur van Stichting NDSM en tevens bewoner op het NDSM en Cynthia Cournuejouls uit Amsterdam Zuid, aanwezig. Zij zijn het eens met elkaar. Beiden vinden ze het belangrijk dat sekswerkers een betere positie krijgen in de stad, maar sterk tegen overlast. Daarom zijn zij van mening dat een woonwijk geen geschikte plek is voor het toekomstige Erotisch Centrum. Cynthia stelt dat het ook niet zorgt voor een vermindering van toerisme, maar dat er juist meer toeristen naar Amsterdam zullen komen omdat er met de komst van het Erotisch Centrum nog een attractie bij komt. “En als de bussen vol feestende toeristen dan geweigerd worden kunnen ze in het park gaan zitten waar onze kinderen spelen”, stelt Cynthia. Dit is iets wat de bewoners zorgen baart.

Tim maakt zich vooral zorgen om de culturele identiteit die de NDSM werf de afgelopen 30 jaar heeft opgebouwd. “Met de komst van dit centrum zal dat het einde van cultuur en festivals betekenen. Het verstoort de culturele ruimte door de enorme toestroom die het met zich meebrengt, en dat zou zonde zijn want het NDSM is hét culturele centrum van Amsterdam geworden.” Daarnaast maakt Vermeulen zich ook zorgen om de drukte van het OV, omdat dit nu al problemen met zich meebrengt. De komende 6 jaar zullen er nog dertigduizend mensen komen wonen op de NDSM werf, wat ook extra drukte zal veroorzaken. Als het Erotisch Centrum er ook nog bij komt, wordt het te vol op de NDSM.

De Raadsleden

In het tweede deel van de avond schoven de gemeenteraadsleden aan: Imane Nadif (GroenLinks), Diederik Boomsma (CDA), Annabel Nanninga (JA21), Lian Heinhuis fractievoorzitter van de PvdA en Dinah Bons, fractievoorzitter en raadslid bij BIJ1 en ook co-voorzitter van Trans United Europe en voorzitter bij ESWA European Sexworker Alliance. Wat duidelijk blijkt is dat zij proberen een manier te vinden om sekswerk goed te positioneren in de stad en proberen zo veel mogelijk te participeren met bewoners en samen met hen op zoek te gaan naar een geschikte locatie voor het Erotisch Centrum. Er kwamen veel vragen uit de zaal, waar niet altijd even makkelijk een antwoord op was. Het publiek gaf aan dat de verschillende communities eerder betrokken hadden moeten worden bij het maken van de plannen, en dat zij het betreuren dat dit niet gebeurd is. Kortom, er is veel te doen rondom het Erotisch Centrum maar een oplossing waarbij alle betrokken groepen tevreden zijn, is er nog niet.

Ben je benieuwd naar de vragen die werden gesteld? Kijk hier het programma terug.

Houd de agenda van Pakhuis de Zwijger in de gaten voor een nieuwe aflevering van Stem van de Stad.