Ons bloed is essentieel om in leven te blijven. Het vormt het transportsysteem van ons lichaam en speelt een belangrijke rol om ziekte te voorkomen. Eén op de vier mensen heeft ooit (levensreddend) bloed nodig. Bijvoorbeeld omdat ze kanker hebben, sikkelcelziektepatiënt zijn of door een auto-ongeluk. Toch is maar één op de honderd Nederlanders bloeddonor. Op maandag 20 november gaan we tijdens het programma ‘Bloedmooie avond’ in gesprek over bloeddonatie. Waarom worden mensen wel of geen donor? Hoe verbeteren we de representatie onder bloeddonoren? Hoe veilig is bloeddonatie? Hoe ver zijn de ontwikkelingen van kunstbloed? Hoe overwin je prikangst? En welke ethische dilemma’s komen we tegen en hoe gaan we daar mee om?

Dit doen we met hoofdgast Eva-Maria Merz, hoogleraar donorgedrag aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam en doet onderzoek naar het gedrag van bloeddonoren. Waarom doneren mensen wel of geen bloed? Daarnaast is ze ook senior-researcher bij bloedbank Sanquin.

We gaan in gesprek over hoe bloeddonatie precies werkt, het belang ervan en hoe veiligheid gegarandeerd wordt. We leggen de hele route af; van donor, bloedbank, lab, ziekenhuis naar patiënt. Dit doen we met de volgende gasten: hematoloog Erfan Nur, expert op het gebied van bloedziekten, met name van sikkelcelziekte; met moleculair microbioloog Thijs van der Laar, hij test het bloed voor het naar de patiënt gaat en met Priscilla Reynolds, verpleegkundige, maar ook sikkelcelpatiënt waardoor ze chronische bloedarmoede heeft en regelmatig bloedtransfusies nodig heeft.

Verder gaan we in gesprek met medisch ethicus Marcel Verweij. Hij heeft onderzoek gedaan naar de ethische aspecten van dure technologie: hoe terecht is het dat we soms hele dure technologieën gebruiken om bloed zo veilig mogelijk te krijgen? En wie mag er wel bloed doneren en wie niet? Ook daar deed Marcel onderzoek naar. Mede door zijn onderzoek is het donorbeleid aangepast.

Verder legt neurowetenschapper Elisabeth Huis in ‘t Veld uit hoe prikangst werkt én hoe je er overheen kunt komen. En duiken we met onderzoeker Emile van den Akker in kunstbloed. Is dit de toekomst?

Reserveer hier je gratis plek voor maandag 20 november.


Over de reeks

In de programmareeks Governance for society onderzoeken we handelingsperspectief voor complexe maatschappelijke en bestuurlijke vraagstukken. We werken samen met drie fellows in deze reeks: drie onderzoekers van de Vrije Universiteit die een vraagstuk meenemen waar we met wetenschap, beleid en praktijk over in gesprek gaan.

In de eerste aflevering (18 sept) stelde hoogleraar Bas Jacobs dat economisch beleid niet voldoende gestoeld is op wetenschappelijke kennis. Kijk de aflevering hier terug. In de tweede aflevering (20 november) verdiepen we ons met hoogleraar sociale wetenschappen Eva-Maria Merz in bloeddonatie. En in de derde aflevering (januari 2024) kaart hoogleraar migrants and the rule of law Lieneke Slingelenberg aan dat de rechtsstaat er niet genoeg is voor asielzoekers, terwijl zij de rechtsstaat juist hard nodig hebben.