Hoe versterken we onze natuur?

Eigenlijk gaat het niet goed met de natuur rond Amsterdam en de rest van Noord-Holland. De biodiversiteit staat onderdruk, het Noordzeekanaal wordt steeds zouter en onze omgeving blijft verstedelijken. Hoe kunnen we dit tij keren en waarom is dit zo belangrijk? Daarover gaat deze miniserie, gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Holland.

Samengesteld door
Servaz van Berkum
Programmamaker
In samenwerking met
Lisan Klop
Junior Programmamaker Ruimtelijke Stad
Sara de Boer
Programmamaker Duurzame Stad
Partners
Mediapartners
Inhoudsopgave
Aflevering 1: De terugkeer van onze natuur

Door de voortdurende verstedelijking van ons land is het beheer en herstel van de Nederlandse natuur belangrijker dan ooit. Jarenlang hebben steden, (spoor-) wegen en landbouw natuurgebieden doorsneden en versnipperd. Om dit tegen te gaan legt nu eenendertig jaar het Natuurnetwerk Nederland (NNN) de verbinding tussen natuurgebieden om zo de leefgebieden van planten én dieren te vergroten en te versterken. Wat zijn de lessen van ruim drie decennia NNN? Hoe gaat het met onze natuur en met de biodiversiteit? Daarover gaat de eerste aflevering van de miniserie Groen Verbonden over natuur in Noord-Holland.

Fill 175 Groen
Fill 175 Groen
Aflevering 2: Biodiversiteit onder druk

Biodiversiteit staat wereldwijd, ook in Noord-Holland, onder druk. Dit komt onder andere door de invloed van verstedelijking en infrastructuur op de versnippering van natuurlandschap. Ondanks een brede ambitie om de ecologische balans in Noord-Holland te herstellen, neemt de biodiversiteit na jaren van stijging sinds 2010 af. Wat brengt onze provincie uit ecologische balans en hoe herstellen en versterken we de biodiversiteit? Hierover gaan we in deze tweede aflevering van Groen Verbonden in gesprek.

Fill 175 Groen
Fill 175 Groen
Aflevering 3: De krappe jas van het Noordzeekanaal

Het Noordzeekanaal is niet alleen de economische en nautische ruggengraat van Noord-Holland, het is ook essentieel voor waterberging en waterafvoer. Daarnaast is het ook een bron van biodiversiteit in onze provincie. Al deze verschillende functies vechten om ruimte binnen de kades van het kanaal. Wat is nodig om dit ruimtevraagstuk op te lossen?

Fill 175 Groen
Fill 175 Groen