Er zijn inmiddels zo veel kleren in de wereld dat de komende zes generaties ermee kunnen worden gekleed. De rampzalige gevolgen van de mode- en textielindustrie zijn overduidelijk: gigantische overproductie, vervuilde rivieren, metershoge kledingafvalbergen en een CO2-uitstoot die groter is dan de lucht- en scheepvaart bij elkaar. Toch draait de mode-industrie op volle toeren en gaat de race to the bottom onverminderd door. Tegenlicht volgt vier pioniers op hun missie om de weerbarstige kledingindustrie te verbeteren. Ze werken aan duurzamer textiel, transparante ketens, socialer beleid bij grote merken en eerlijkere reclame.

Uit de kleren wordt op zondag 12 mei om 22.05 uur uitgezonden op NPO 2 en staat vanaf zondagochtend 12 mei op NPO Start.

Over het programma

We beginnen de avond met een gesprek over het maakproces van de aflevering. Dat doen we met:

Geert Rozinga is regisseur bij de VPRO. Zo werkte hij mee aan de Tegenlicht afleveringen Virus van morgen (2020), Future Food (2020) en Houtbouwers (2019).

Daarna gaan we in gesprek over de (utra fast)fashionindustrie. Waarom gaat er nog steeds zoveel mis in deze vervuilende industrie? We praten eerst over de rol van de rechtspraak en de politiek hierin? Hoe kan de ‘anti-wegkijk’-wet helpen in de strijd voor een duurzamer en socialere kledingindustrie? En hoe kunnen grote multinationals middels de rechtsspraak worden aangesproken op hun wangedrag. Daarna praten we verder over de snelheid van de modewereld. Hoe kunnen we ons beter verbinden met de kleding die we hebben? En wat kunnen we leren van de mensen die onze kleding repareren?

Deze gesprekken voeren we met:

Lara Wolters is Europarlementariër vanuit GroenLinks-PvdA. Na vijf jaar strijden heeft zij het in april eindelijk voor elkaar gekregen dat de ‘anti-wegkijk’ wet eindelijk is aangenomen. Deze “anti-wegkijkwet” verplicht grote bedrijven om actie te ondernemen wanneer er ergens in hun keten milieu-of mensenrechtenregels worden geschonden. Het gaat daarbij over problemen op gebieden als kinderarbeid, ontbossing, dwangarbeid en klimaatschade.

Laura van Gijn is advocaat bij De Roos Advocaten. Laura stond Sara Dubbeldam bij in de zaak tegen de greenwashing van de Primark. Deze zaak werd met succes gewonnen, met als gevolg dat Primark al hun duurzaamheidsclaims uit de winkel weghaalden. Ze hebben nu hun pijlen gericht op Zalando.

Sharda Tewardi is trendwatcher en schreef voor SF/Collective een essay over de rol van de mode in een transformatieve tijd opweg naar een betere wereld. Als trendwatcher en strategieconsultant leert ze bedrijven, overheden en andere instellingen zelf te kijken naar de toekomst.

Thami Schweichler is oprichter van United Repair Centre. Een plek met de missie om het voor toonaangevende kledingmerken in Noordwest-Europa gemakkelijk te maken om hun circulariteitsdoelstellingen te bereiken.Dit doen zij door reparatieservices van hoge kwaliteit aan te bieden en recyclingpunten te vinden voor kledingstukken die niet gerepareerd kunnen worden.

Atilla Kiliç is eigenaar van de Amsterdamse kleermaker Tailors of Amsterdam op de Elandsgracht. Atilla werkt al ruim 40 jaar in de textielindustrie en weet als geen ander hoe de fast-fashion industrie niet gaat om kwaliteit, maar om kwantiteit. Dat heeft hij door de jaren heen zien veranderen; vroeger werd kleding nog gemaakt om zo lang mogelijk te dragen, dat lijkt nu niet meer het geval.

ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.