Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Artbombs tegen culturele kaalslag

Op vrijdag 24 juni om 12:00 kleurt de lucht door artbombs in heel Nederland en daarbuiten.

Het lijkt de week te zijn van het cultuurpessimist. Nu de plannen van minister Halbe Zijlstra steeds meer vorm krijgen en bepaalde instituten te maken krijgen met verplichte bezuinigingen doordat ze hun overheidssubsidie geheel of gedeeltelijk kwijtraken laten kunst- en cultuurliefhebbers hun stem horen.

Vandaag begon de Mars der Beschaving op Terschelling, waar het afsluitende weekend van Oerol net begonnen is. Oerol is zo'n instituut/festival dat door de overheidsplannen opeens in zwaar weer verkeert. Zoals het er nu uitziet vindt volgend jaar de laatste editie plaats als er geen nieuwe (grote) investeerders worden gevonden.
De Mars der Beschaving trekt zondagnacht van Rotterdam naar Den Haag, waar op maandagochtend gedemonstreerd wordt op het Spui, het hart van politiek Nederland.

Ander onderdeel van het protest waren de Artbombs, die vandaag om 12:00u de Nederlandse lucht in vuur en vlam zetten. Naast Pakhuis de Zwijger (met Cultuurfabriek, De Waag, AFK en Voordekunst) staken onder andere het Stedelijk Museum Den Bosch, Fonds BKVB, Mediamatic, het Groninger Museum, hetveem theater en Meneer de Wit gekleurde rookbommen aan. Ook Duitse en Belgische instituten deden mee, en bij de Rijksakademie maakten ze het zo bont dat de brandweer eraan te pas moest komen.

Kijk voor meer info http://www.artbomb.nl en http://www.marsderbeschaving.nl

Reacties