Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

16 11 PDZ* grote zaalPDZ* grote zaal| wo 16 apr '14 20:00 

Tegenlicht Meet Up #20: De herovering van het nu

Hoe zorgen we dat de technologie weer in dienst staat van de gebruiker en in plaats van dat het ons leven regeert?

Tegenlicht geeft in het tweede Lab het woord aan de Amerikaanse mediatheoreticus Douglas Rushkoff. In zijn laatste boek "Present Shock, when everything happens now" betoogt Rushkoff dat we allemaal zijn gaan lijden aan vijf syndromen die horen bij de always on-samenleving. We dienen permanent bereikbaar te zijn maar voelen ons voortdurend vervreemd van het nu, en van elkaar. Hoe zorgen we dat de technologie weer in dienst staat van de gebruiker en in plaats van dat het ons leven regeert?

Organisaties springen in op de behoefte om niet altijd bereikbaar te hoeven zijn. Telefoonprovider Ben promootte onlangs een mobielloze zondag en medewerkers van Volkswagen en BMW mogen sinds kort buiten kantoortijden (weer) onbereikbaar zijn.
Het vertonen van sociaal ongepast gedrag door in gezelschap continu naar je smartphone te grijpen heeft inmiddels zelfs een naam gekregen: phubbing. We zijn vaak online connected, maar offline disconnected. Welke impact heeft dat op sociale interactie en relaties?

Ons online gedrag wordt door middel van big data geanalyseerd, zodat bedrijven hun producten en diensten kunnen aanbieden op basis van ons inmiddels voorspelbare gedrag. Het is in hun (commerciële) belang dat we aan ons digitale scherm gekluisterd zijn. Kunnen we dit systeem herontwerpen? En hoe heroveren we het nu?

Tijdens de Meet Up bieden we diverse handvatten voor een digital detox. Met oa. Alexander Oey (regisseur), Ingrid Mesman (Kumpany) is het creatieve brein achter de eerder genoemde campagne van Ben, Clara van de Wiel (journalist) schreef o.a. voor NRC het artikel 'Recht op onbereikbaarheid werkt niet', Jan Popma (arbeidsrecht, UvA) deed onderzoek naar Technostress in opdracht van FNV en Jan Bor (filosoof) over de verandering van tijdsbeleving. We sluiten af met een gesprek via skype met Douglas Rushkoff. Laat je je smartphone thuis?

Deze avond wordt gemodereerd door Bart Krull (Instituut Maatschappelijke Innovatie)

Toegang is gratis. Meld je voor dit programma aan door bovenaan deze pagina op de rode knop 'reserveer' te klikken.

Tegenlicht documentaire gemist of nogmaals kijken? Voorafgaand aan deze live editie wordt de documentaire om 18.00 uur vertoond.


Divers materiaal ter inspiratie:


Tegenlicht is toekomstjournalistiek. Een reeks informatieve programma's waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht.

Bijdragen 
Reacties (11)

Is Rushkoff aanwezig?

Mensen, het is mij onduidelijk of Douglas Rushkoff zelf aanwezig zal zijn op deze avond, of dat deze avond wordt georganiseerd naar aanleiding van zijn nieuwe boek (en dat de auteur er dus zelf niet is). Graag duidelijkheid hieromtrent?

,
31 mrt 2014,11:18

Re: Is Rushkoff aanwezig?

Beste Niels,
De avond is n.a.v. het Tegenlicht Lab met Rushkoff. We hopen hem aan het eind van de avond via skype erbij te laten zijn.
Groet,

,
3 apr 2014,16:17

Re: Re: Is Rushkoff aanwezig?

Dank! Helemaal helder.

,
7 apr 2014,23:30

reserveren

Kan ik een +je krijgen, aangezien ik met een non-socialmedia gebruiker kom? :)

13 apr 2014,22:22

Re: reserveren

Eise-Rhoode van Sitteren:
Kan ik een +je krijgen, aangezien ik met een non-socialmedia gebruiker kom? :)

Dag - ook non-socialmedia gebruikers kunnen zich registreren: alleen een emailadres is nodig!

,
14 apr 2014,12:20

Engelstalig?

Ik ben van plan te komen met een Engelse vriend. Is de avond (voornamelijk) in het Engels?

,
14 apr 2014,14:58

Re: Engelstalig?

David Vogel:
Ik ben van plan te komen met een Engelse vriend. Is de avond (voornamelijk) in het Engels?

Beste David,
Enkel het skypegesprek met Douglas Rushkoff is in het Engels. De rest van de avond is de voertaal Nederlands.
Groet,

,
14 apr 2014,22:13

maancyclus

Genoemd werd een maancyclus van de neurotransmitters Acetylcholine, serotonine, dopamine en norepinefrine. Bestaat er wetenschappelijk onderzoek hier over ? niets te vinden op het internet !

RL
,
15 apr 2014,23:31

Geografische breedte.

Verkeren alle personen binnen een bepaalde geografische bandbreedte in dezelfde maanfase. M.a.w. zijn ze gelijker tijd onderhevig aan dezelfde neurotransmitter ?

RL
,
16 apr 2014,7:03

Aantoonbare cycli.

Zijn de 4 weekse cycli van de neurotransmitters aantoonbaar via concentratie wisselingen in het bloed ?

RL
,
16 apr 2014,7:04

PBS docu van Rushkoff: Generation Like is nu te zien

16 apr 2014,11:35
Reacties (11)